USRED NIŠA PORODICA TRI GODINE ŽIVI BEZ STRUJE: Todorovići EPS tužili i sudu u Strazburu, ali i dalje su U MRAJU

Pre tačno tri godine Radulu Todoroviću iz Niša isključena je struja zbog navodne neovlašćene potrošnje, a još nije uspeo ponovo da dobije priključak na elektro mrežu iako je njegov spor sa EPS distribucijom stigao i do suda u Strazburu.

Beta

Todorovići su jedna je od najmanje 4.500 porodica u Nišu koje su od 2013. godine do sada ostale bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje ili starih dugova, ali su jedini ne samo u Nišu, već u čitavoj Srbiji koji su “presavili tabak” i EPS Distribuciju tužili Međunarodnom sudu za ljudska prava.

Tužbu sudu u Strazburu Radule Todorović podneo je ovog proleća pošto je prethodno okončao postupke protiv EPS Distribucije zbog “nezakonitog isključenja struje po osnovu neovlašćene potrošnje” pred svim sudskim instancama u Srbiji – od Osnovnog do Ustavnog suda.

Todorović je kazao agenciji Beta da odgovor suda u Strazburu očekuje za otprilike godinu i po dana, ali da će do tada, kako je kazao, voditi pravnu borbu pred domaćim sudovima jer je njegova prava EPS Distribucija prekršila po više osnova.

On je istakao da su problemi sa strujom i EPS distribucijom za njega počeli nakon što je avgusta 2015. godine uložio prigovor na račun iz jula koji je iznosio 3.800 dinara.

– Smatrao sam da je to previše, jer preko leta struju zaista malo trošimo. Iz Distribucije niko nije reagovao na moj prigovor da nam neko krade struju ili da je strujomer neispravan, ali su zato došli 5. oktobra i isključili nam struju, bez da se ikome u stanu jave ili ostave neki dokument. Mi smo u prvi mah mislili da je neka smetnja, čak i u Distribuciji nisu odmah znali da mi kažu zbog čega nemamo struju jer smo bili u pretplati – kazao je Todorović.

Prema njegovim rečima, tek nakon odlaska od “vrata do vrata” u Distribuciji, saznao je da je isključen sa mreže zbog navodne krađe struje.

– Podneli su protiv mene krivičnu prijavu jer sam navodno jedan mesec krao struju, a ja sam na to uložio prigovor i protiv NN lica u Distribuciji podneo krivičnu prijavu kada su mi skinuli strujomer. Oni su doneli rešenje i fakturisali mi za navodnu krađu struje nešto više od 11.000 dinara. Taj iznos nisam platio i neću nikada zato što nisam oštetio plombu i nisam krao struju – rekao je Todorović i dodao da je tako počela njegova borba za pravdu kojoj za sad ne vidi kraj.

Prema njegovim rečima juna ove godine dobio je rešenje u upravnom postupku kojim je dozvoljeno da mu se struja priključi i 18. juna sklopio je ugovor sa EPS Distribucijom i platio skoro 50.000 dinara za novo priključenje, ali do danas struju nije dobio, iako je trebalo da je dobije u roku od 20 dana.

On je rekao da se za neizvršenje rešenja već žalio Elektroenergetskoj inspekciji, a protiv Distribucije će podneti krivičnu prijavu.

– Osnovni problem je u tome što su u EPS-u svesni svog monopola i to koriste za ucenjivanje građana, a pravosuđe je nedvosmisleno naklonjeno tom javnom preduzeću. Kako drugačije protumačiti to što javni tužilac za tri godine ni na jedno od sedam ročišta nije mogao da dovede onoga ko je meni isključio struju i nije ispitao sve okolnosti – naglasio je Todorović.

Po međunarodnim konvencijama, dodao je Todorović, struja je osnovni uslov za normalan život, ali kako je kazao, u EPS-u tvrde da građani mogu da ostanu bez struje večno.

Todorović je rekao da je njegova četvoročlana porodica zbog isključenja struje morala da iznajmi garsonjeru i napusti svoj trosobni stan.

– Supruga i ja smo kao hronični bolesnici zbog svega ovoga dodatno pogoršali svoje zdravlje. Ipak, od svega što nam je učinilo ovo bezumlje državnih institucija, najviše boli ugroženo dostojanstvo i osećaj nepravde, ali nećemo odustati – rekao je Todorović.

U EPS Distribuciji nisu odgovorili na pitanje agencije Beta kada će porodica Todorović ponovo dobiti struju i zbog čega nisu priključeni na elektro mrežu iako su za to dobili rešenje u upravnom postupku.

U Centru za zaštitu potrošača “Forum” kazali su da slučaj Radula Todorovića nije usamljen i da im se zbog istih ili sličnih problema sa EPS Distribucijom gradjani svakodnevno obraćaju za pomoć.

Pravni savetnik Centra za zaštitu potrošača “Forum” u Nišu Profir Živković rekao je da se “Forumu” od 2013. godine do sada javilo više od 4.500 potrošača koji su ostali bez struje zbog starih dugova za struju ili navodne krađe struje.

– Od tog broja možda je desetak odsto gradjana uspelo ponovo da dodje do struje na odredjeni način, uz prihvatanje svih uslova, i onih koje treba i onih koje ne treba – rekao je Živković agenciji Beta.

On je naveo da je “Forum” evidentirao više od 300 potrošača koji su poput Radula Todorovića u upravnom postupku dobili rešenje o priključenju na elektro mrežu, ali struju ipak nisu dobili.

– Problem je što EPS Distribucija izdaje rešenje o priključenju ne sa namerom da priključi potrošače na mrežu već sa namerom da namiri sve druge troškove medju kojima su i troškovi izmeštanja strujomera, što je njihova službena obaveza. To po Zakonu o zaštiti potrošača predstavlja obmanjujući i nepoštenu poslovnu praksu – istakao je Živković.

EPS Distribucija, dodao je Živković, poziva se na Zakon o energetici, ali suprotno Zakonu o zaštiti potrošača isključuje sa mreže zbog starih dugova i nepotvrdjene kradje struje.