Na današnjoj sednici Ustavni sud BiH usvojio je privremenu meru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma o Danu Republike Srpske.

 

Ustavni sud BiH je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahteva za preispitivanje odluke u vezi sa neustavnošću Dana Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine naložio Narodnoj skupštini RS da promeni Zakon o praznicima u delu koji se odnosi na proslavu Dana RS 9. januara, ukazujući da je obeležavanje Dana RS tog dana neustavno i diskriminatorsko po građane RS koji nisu Srbi. 

Razmatrajući zahtev predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa odlukom o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Ustavni sud usvojio je privremenu meru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

Privremena mera trajala bi do donošenja konačne odluke u vezi sa Izetbegovićevim zahtevima.

U obrazloženju ovakve odluke, Ustavni sud je naveo da “postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi sprovođenje referenduma, pre nego što Ustavni sud odluči o zahtevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i trajno štetne posledice” kako na izvršenje ranije odluke ovog suda, tako i na ustavni poredak BiH.

Ustavni sud je ocenio da je u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti BiH.

Sednici, koja je bila zatvorena za javnost, prisustvovalo je svih devet sudija, javlja RTRS.

Inače, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da će referendum biti održan bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH.

Pozvao je građane da izađu na referendum i potvrde da će 9. januara i dalje slaviti Dan Republike.loading...