USVOJEN PREDLOG ZAKONA O PROMENI VREMENA U SRBIJI! Više nećemo pomerati kazaljke napred-nazad?!

Vlada Srbije usvojila je Državni program hitnih sanacionih radova na objektima za zaštitu od voda oštećenim u poplavama u maju i junu ove godine, za koje je obezbeđeno oko 800 miliona dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Satovi
Pixabay.com

Članovi Vlade su, između ostalog, usvojili Predlog zakona o računanju vremena, čime će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje, kao i predlog sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Mediji su ranije pisali da jje posebna radna grupa sastavila nacrt propisa koji predviđa da građani Srbija i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke pomere sat unapred. I vraćaju ga nazad poslednje nedelje oktobra.

Poslednji Zakon o računanju vremena kod nas usvojen je 2006, još kada smo delili državu sa Crnom Gorom. Javila se zato potreba da imamo zakon koji će propisati kako se i kada pomeraju kazaljke – u Srbiji. I tako definisati zakonsko vreme.

Naša zemlja, međutim, svoje zakonodavstvo usaglašava sa evropskim, tako da ukoliko Evropa reši da ubuduće ne postoji letnje i zimsko računanje, odluci ćemo se prilagoditi i mi, pisali su mediji.

A inicijativa da se ukine pomeranje kazaljki već neko vreme postoji u EU.

Vlada je na današnjoj sednici donela i akt o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za Institut za nuklearne nauke “Vinča” i Institut za medicinska istraživanja u Beogradu.

Na sednici je donet zaključak o usvajanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade SAD-a o saradnji u oblasti infrastrukture, kao i više zaključaka o potpisivanju memoranduma sa Republikom Srpskom.