UTICAJ KORONE NA SRCE: Srpski doktor otkrio kada ima razloga za paniku, a kada NE

Kardiolog objasnio kako prepoznati bolest!

printscreen

Kardiolog dr Arsen Ristić gostovao je na Prvoj i pričao o problemima sa srcem, ali i zabrinjavajućem efektu korona virusa na jedan od najvažnijih organa u ljudskom telu. Tri četvrtine preminulih imali su virus u srcu, a šta bi sve trebalo kontrolisati ako smo preležali koronu?

Nije nas iznenadilo istraživanje, ali ne treba razumeti da je tri četvrtine ljudi umrlo zbog te upale. Sistemsko zapaljenje stiže i do kardiovaskularnog problema, iako je problem u plućima, postoji i afekcija krvnih sudova i srca – rekao je on.

Dr Ristić je objasnio i šta tačno znači “pronaći” virus u srcu.

Virus da bi napravio infekciju mora da ima receptore za koje se kači, oni su na raznim mestima u organizmu, bolest počinje upalom pluća ali se može desiti da u sledećim stadijumima trpi i kardiovaskularni sistem. Srčani mišić se upali, miokarditis se pojavljuje i kod preko 50 procenata pacijenata, razmena gasova je ugrožena… Prvi znaci koji kreću gušenjem, zamaranjem, poremećajem srčanog ritma, signal su za odlazak kardiologu – rekao je on.

Miokarditis je bolest koja se prezentuje čitavim spektrom tegoba, od pojačanog zamaranja, mali preskok u srčanom radu, ali i srčana smrt. Teško se prepoznaje odmah upravo zato. To vam je kao sa kolima, mehanika znači da li se srce proširilo i oslabilo, a elektrika je važan deo, to je poremećaj ritma. Sportisti koji nisu svesni da imaju upalu, gube svest na terenu, zbog poremećaja sprovođenja signala. Veliki napori su miokarditisu zabranjeni – rekao je on.

Jesu li skloniji upali oni koji su pre korone imali problem?

Skloniji su oni koji imaju više receptora i oni koji imaju veću sklonost ka infekcijama i zapaljenskim reakcijama. Problem se najpre sagledava u vidu tegoba, rade se EKG, analize krvi, i dijagnoza se postavlja zaokruženim algoritmom. KCS ima tradiciju vrhunske dijagnostike i lečenja ovakvih pacijenata, sarađujemo sa vodećim svetskim centrima za zapaljenske bolesti srčanog mišića. Magnetna rezonanca, biopsija kod pacijenata koji imaju kliničku sumnju, i naravno laboratorija je tu – rekao je on.

Posle preležane korone, važno je prepoznati na vreme tegobe, ali kada ih nema, svakako bi trebalo ispratiti makar laboratorijske markere, rekao je on.