UVEK POSTOJI REŠENJE: Šta raditi u Beogradu tokom vikenda u toku pandemije?

Neki kažu da se čovek nađe u najvećoj nedoumici i da ima najviše problema kada ima veliku mogućnost izbora. Ako je stvarno tako, onda poseta Beogradu predstavlja jedan veliki problem. Ali, da ne biste svoje vreme uzalud potrošili vagajući za kakav provod da se odlučite, evo i male pomoći. Hajde da zajedno prođemo kroz najpopularnije, najneobičnije i najuzbudljivije opcije za izlaske u Beogradu.

Beograd
pixabay.com

Vanredna situacija sa koronom nas je potpuno poremetila, ali je zato možda i bolje da započnemo na vreme sa planiranjem, za slučaj da smo izgubili ritam. Kad smo već kod ritma, da biste lakše izabrali nešto po svom ukusu, hajde da se na prvom mestu pozabavimo vašim muzičkim ukusom. Muzika umnogome određuje sa kim i gde ćete u izlazak – verovatno smo svi toga svesni.

Ali ne brinite, u koju god grupu da potpadate, za svakoga će se naći ponešto u Beogradu. Ne verujte na reč – proverite sami!

Zašto stranci baš toliko vole beogradski noćni život

Dakle, u Beogradu možete birati između kafana, splavova i noćnih klubova u skladu sa svojim muzičkim afinitetima. Splavovi su aktuelniji tokom letnje sezone, dok su kafane i klubovi puni tokom čitave godine. Zato izaberite onaj objekat u kome se pušta muzika koju volite i prvi preduslov ste ispunili. Uzmite u obzir i da je moguće da vam je potrebna rezervacija, tako da eto još jednog razloga da na vreme isplanirate. Hrana uglavnom nije sastavni deo klabinga, pa ako ne biste da popijete koju čašicu pre jela (što ne preporučujemo iz ličnog iskustva) uzmite u obzir prethodnu posetu nekom restoranu.

U zavisnosti od apetita, ukusa i toga da li ste raspoloženi za nešto novo ili nešto staro i provereno, možete birati među mnoštvom restorana. Sprska kuhinja je tema za sebe, ali svakako ne propustite da probate neki od specijaliteta ako već niste, a za preporuku možete pitati osoblje restorana.

Treba  uzeti u obzir i pogled i ambijent kada birate ili pak lokaciju i odlučiti se za onaj restoran koji je najbliže vašoj sledećoj destinaciji. Ne možete pogrešiti ako izaberete Skadarliju, jedu od najstarijih ulica u Beogradu za uživanje u hrani i enterijeru podjednako kao i eksterijeru. Ambijenti su zaista raznovrsni i variraju od tradicionalnih, preko svečanih sve do industrijskih i kreativno uređenih koji svakako doprinose celokupnom iskustvu.

“Ponovo radi bioskop! Ponovi radi bioskop!”

Jedva čekamo da ova, sad već kultna fraza iz podjednako kultnog filma ponovo odjekne kroz Srbiju. Ako niste baš za đuskanje, možete se odlučiti za neki od filmova – opet, po vašem ukusu. Samo proguglajte repertoar bioskopa, bilo da je to Cineplexx, Cinestar ili Dom Omladine ili neki četvrti ili peti.

A gde je bioskop, tu je i pozorište – bukvalno i figurativno. Od pozorišta na Terazijama, glavnom gradskom trgu, Zvezdara Teatra, Srpskog Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog do Pozorišta na Slaviji – birajte bilo koje i nećete biti razočarani kulturnim sadržajem srpske prestonice.

Malo “spicy” za entuzijasiste

Ako ste već na Slaviji, a i ako niste, blizu ste mestu gde vredi pogledati sve popularniju predstavu IHM. Da ne spojlujemo, ali ova interaktivna predstava je nešto drugačije od mnogih koje ste do sada videli. Možete biti aktivni učesnik u njoj i zabaviti se dok lutate umom poznatog serijskog ubice, tragajući, otkrivajući i sagledavajući motive i postupke iz različitih perspektiva.

Možda smo se izveštili u tome tokom pandemije i postali eksperti slušajući silne analize, pretpostavke i diskusije. Ko zna.  Ako želite da se isprobate – prihvatite izazov.

Romantična šetnja Dunavom

A ako ste za, uvek se možete prošetati obalom Dunava ili Save i uživati u pogledu na svetla grada i romantičnoj šetnji. Možete izabrati da i tokom noći upijate atmosferu grada, šetajući se pored reke ili po nekom parku. Beograd je u poređenju sa drugim svetskim metropolama relativno bezbedan grad pa možete uživati u šetnji i u nekom od njegovih parkova.

Turističke atrakcije

Jedna divna manifestacija koja je već prerasla u tradiciju je i takozvana Noć Muzeja. Po poslednjim informacijama treba da bude održana početkom jeseni, pa se nadamo da ćemo dobiti priliku da prolutamo Beogradom i posetimo sve muzeje redom – Narodni muzej, Muzej beograske tvrđave, Istorijski muzej Srbije, Vojni, muzej primenjene umetnosti, savremene umetosti…uh, izbori, izbori…

Beograd je i relativno jeftiniji od drugih prestonica u Evropi skoro po pitanju svega. Tako da možete priuštiti sebi dosta uživanja po povoljnoj ceni – kakva je svetska ekonomija trenutno, svima nam je portebna kontrola troškova, zar ne? A zašto to ne učiniti u Beogradu, koji je svima koji su ga posetili ili ostali duže u njemu ostao delom zauvek u srcu.

Ako volite iznenađenja, ako ne volite da je sve isplanirano i unapred određeno, definitvno preporučujem predstavu In His Mind – niko ne zna šta će se dogoditi i svaki put je drugačija!

Još jedna pozitivna stvar je to što imaju custom made koktele koji možda u pravoj količini pokrenu moždane vijuge i baš vi pogodite o čemu se tu radi i ko je misteriozni ubica… Možda konačno posle toliko vekova, maske padnu! Ne mislimo na ove naše, svakodevne, glumci i publika su pod maskama i propisi se poštuju. Bez brige!

Mada, bilo bi super da i covid maske konačno padnu. Sve smo isplanirali, izabrali pa šta još da dodam, osim – pravac Beograd!