UVODE SE POTPUNI KARANTINI: Evo zbog čega je ova nedelja presudna u borbi sa KORONOM

U Evropi raste broj zemalja koje uvode potpune i delimične karantine, a stručnjaci upozoravaju da slede kritični dani.

Pixabay.com

Poput drugih evropskih zemalja, i Nemačka je na rubu gubitka kontrole nad širenjem virusa. Stojimo pred vrlo, vrlo teškim mesecima, upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel stranačke kolege u nedelju uveče.

Nemam dobar osećaj u vezi sadašnje situacije, ovako neće moći ići dalje – rekla je Merkel.

U vazduhu visi odluka o zaključavanju.

U utorak ujutro objavljen je podatak o 11.409 novih slučajeva korona virusa, dok su preminule 42 osobe. U subotu je bilo rekordnih 14.714 zaraženih. Slično je u Francuskoj, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji, Sloveniji, Belgiji, Španiji: u deset dana broj zaraženih se udvostručio, cifre su rekordne, najavljuje se pooštrenje mera i tamo gde je već na snazi “lokdaun”.

U brojnim opštinama epidemiolozi nisu u stanju pohvatati kontakte zaraženih, objavio je jučer glasnogovornik vlade Štefan Zajbert. U Berlinu je u petak stupio na snagu propis da morate u karantin čim saznate za infekciju ili mogući kontakt sa zaraženim, a ne kao pre, na nalog epidemiologa.

Najpoznatiji virusolog Kristijan Drosten predložio je da se koncentrišu na one kontakte zaraženih koji su u stanju da zaraze puno drugih.

U deset dana udvostručen je broj pacijenata na intenzivnoj njezi, nešto se hitno mora poduzeti kako bi se izbjegao drugi strogi “lokdaun”, upozorio je SPD-ov Karl Lauterbah, bivši epidemiolog. I bavarski premijer Markus Zeder poručuje da je ova nedelja odlučujuća.

Imamo jasne ciljeve: sačuvati ekonomiju daljnjih šteta, škole i vrtiće držati što je moguće duže otvorenima.

Srušen novi rekord

Kancelarka Merkel je u subotu, u redovnom neceljnom videoobraćanju, pozvala građane da ne izlaze iz kuća i da druženja svedu na minimum. U subotu je policija intenzivno rasterivala omladinu s ulica, ali brojke rastu.

Razlika u odnosu na prvi talas je u tome što sad nema dramatičnih slika iz Italije, one su uticale na viši nivo discipline i kod nas – kaže Lauterbah.

U Francuskoj je u nedelju srušen novi rekord, sa 52.010 novozaraženih u 24 sata. Imaju 17 posto pozitivnih testova, a početkom septembra ih je bilo 4,5 posto.

Pretpostavljamo da idemo u pravcu cifre od 100.000 novozaraženih dnevno – upozorio je savetnik francuske vlade Žan Fransoa Delfresi.

Klasični lokdaun imaju Belgija, Irska, Vels, vanredno stanje je među ostalim u Španiji i Francuskoj. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da nije isključen drugi karantin: odlučujuće će biti stanje u bolnicama. Zemlja s najviše zaraženih po stanovniku je Češka: premijer Andrej Babiš najavio je produženje vanrednog stanja.

Ako se ne dogodi čudo, ništa drugo nam neće preostati nego pooštrenje mera – rekao je.

Već su zatvorene škole i većina trgovina, ali mnogi Česi ne pridržavaju se mera.

Slovenija je objavila da od utorka građani ne smeju da napuštaju mesto stanovanja osim u nuždi. Ranije nisu smeli napuštati širu regiju, uz policijski sat od 21 do 6 sati ujutro. Od vikenda su zatvoreni hoteli i sve trgovine osim prehrambenih.

Delotvornost lokdauna pokazala se u Izraelu: tamo se postupno deca vraćaju u škole nakon što je u četiri nedelje broj novozaraženih s više od 9.000 30. septembra pao ispod 2.000. Brojka i dalje pada, u subotu su zabeležili 692 zaražena.loading...