UZ DVE MAKEDONIJE POSTOJI I TREĆA! U pregovore Atine i Skoplja hoće da se uključi JOŠ JEDNA DRŽAVA

Bugarska koja bi se ubuduće mogla graničiti sa "Severnom Makedonijom" i koja s tom malom balkanskom zemljom deli kulturne i jezičke osobine, htela bi da, poput Grčke, poravna istorijske račune sa Skopljem i od njega u tu svrhu traži "garancije", izjavio je u četvrtak šef bugarske države.

makedonija
Wikipedia

– Bugarska je u položaju da traži dodatne garancije. Moramo sprečiti mešanje Makedonije ili njenu podršku organizacijama na našoj teritoriji, koja bi bila u suprotnosti s našim Ustavom – rekao je predsednik Rumen Radev posle sastanka sa svojim makedonskim kolegom Đorđem Ivanovom.

Iako je kao prva priznala nezavisnost Makedonije 15. januara 1992. godine, Bugarska ipak smatra da su Makedonci Sloveni bugarskog porekla i da je njihov jezik samo dijalekat bugarskog.

U Grčkoj, koja je u utorak zaključila istorijski sporazum sa Skopljem, nalazi se i jedna severna pokrajina koja nosi ime Makedonije.

Sofija želi da joj Skoplje garantuje nemešanje u njene unutrašnje stvari, dok član makedonskog ustav predviđa da “Republika brine o položaju i pravima građana susednih zemalja makedonskog porekla”.

– Geografija zahteva od nas da budemo izuzetno oprezni – dodao je Radev.

Buduća “Republika Severna Makedonija” jugozapadno je od granice Bugarske, kao teritorija koja je u antička vremena bila deo imperije Filipa Drugog Makedonskog.

Bugarska, međutim, s tim susedom iz bivše Jugoslavije održava mnogo mirnije odnose nego Grčka. Dve zemlje su prošle godine potpisale ugovor o prijateljstvu. Sofija i Skoplje takođe pripremaju jednu komisiju koja bi nastojala da pomiri njihove vizije prošlosti u udžbenicima istorije.

Drugi gest dobre volje – Bugarska od prošle godine obezbeđuje prevod na bugarski izjava  makedonskih zvaničnika u zvaničnim posetama, iako su dva jezika vrlo slična.

Atina i Skoplje su u utorak, posle godina semantičkog i političkog spora, zapečatile kompromis prema kojem će se Makedonija zvanično nazvati “Republika Severna Makedonija”.