Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da 1,7 miliona dece godišnje umre zbog zagađenja životne sredine, uključujući zagađenu vodu i vazduh, zbog dima i nedostatka adekvatnih higijenskih uslova.

 

Nesanitarni uslovi i zagađenje životne sredine mogu dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije i zapaljenja pluća, navodi se u izveštaju SZO.

Zagađenje životne sredine je smrtonosno, naročito za mlađu decu. Razvoj njihovih organa i imunog sistema čini ih ranjivim na zagađenje vazduha i vode – izjavila je direktorka SZO Margaret Čen, prenosi Rojters.

U izveštaju se navodi da izlaganje štetnim dejstvima može početi još u materici i da se nastavlja ukoliko su deca izložena spoljnim i unutrašnjim zagađenjima vazduha.

To povećava rizik od dobijanja upale pluća kao i respiratornih bolesti poput astme, ali i od srčanih bolesti, srčanog udara i raka.

U izveštaju se navodi i da izloženost zagađenoj vodi i nehigijenskim uslovima u kući, kao i izloženost dimu od raznih vrsta goriva, poput uglja ili đubriva, može uzrokovati dijareju ili upalu pluća.

Osim toga, deca su izložena hemijskim zagađenjima kroz hranu, vodu, vazduh, navodi se u izveštaju.

Stručnjak za javno zdravlje SZO Marija Neira istakla je da ovaj “težak izveštaj” pokazuje da bi vlade trebalo da učine više kako bi se obezbedilo više sigurnih mesta za decu.

Ulaganje u uklanjanje rizika po životnu sredinu za zdravlje, kao što su poboljšanje kvaliteta vode ili upotreba čistijih goriva, dovešće do ogromnih zdravstvenih beneficija –  zaključila je Neirova.