UZBUNA U BEČU: Novi soj koronavirusa STIGAO I DO AUSTRIJE, razmatraju se mere

Politički vrh Austrije intenzivno razgovara o daljim epidemiološkim merama u zemlji. Situaciju otežava širenje nove izuzetno infektivne varijante korone "B.1.1.7". Beč u nedelju odlučuje hoće li se odlučiti za nemačko i češko rešenje i nastaviti "zaključavanje" do duboko u februar, ili od 25. januara uvoditi postupno popuštanje mera.

Printscreen

Posle skoro jedanaest meseci zatvaranja, otkazivanja i ograničavanja koji za rezultat imaju rast nezaposlenosti praktično na ratnom nivou i besprimerno odvikavanje ljudi od socijalnog kontakta, situacija je postala “stvarno komplikovana”, kako je prekjuče rekao austrijski ministar zdravlja Anšober.

Ta izjava ministra zdravlja, verovatno data u kratkom napadu malodušnosti, dobro pokazuje koliko je nova mutacija korone promenila pravila igre ove zime.

“Mutanti prisutni u čitavoj zemlji, jedan definitivno dokazan”, naslovljuje austrijski dlist Prese u subotnjem izveštaju o britanskoj mutaciji “B.1.1.7” Između redova rečeno: “Britanci su otišli iz EU, ali su ostavili oproštajni poklon koga evropske vlade sada jure po zemlji kao “mutante”.

Stav virusologa koji se ovih dana pojavljuju u nacionalnim medijima je da bi “B.1.1.7”, ako se ne zaustavi, unutar mesec dana podigao brojeve novih infekcija do deset puta.

“Mutant” nije opasniji u samom toku bolesti i dobro je pokriven svim registrovanim vakcinama do sada. Problem je u tome da je infektivniji od svih varijanti korone koje su se regionalno pojavljivale proteklih godinu dana i globalno ostavile iza sebe dva miliona mrtvih.

Komplikacija pred ciljem?

Austrijske vlasti vode ovog vikenda intenzivne razgovore o tome kako odgovoriti na novi epidemijski izazov.

Odluka se očekuje sutra, u nedelju. Za razliku od dosadašnje komunikacije državnog tima za koronavirus sa medijima, kada se unapred i pre službene objave znalo sve, ovog puta niko nema detalje, što samo znači da je i vlada još neodlučna.

Iz razgovora kancelara sa guvernerima devet austrijskih federalnih jedinica je jedino poznato da su se složili kako je sve “vrlo napeto”.

U toku dana u sedištu vlade najavljuje se pres-konferencija naučnog tima, koji bi javnosti saopštio sve detalje o prisustvu “mutanata” u Austriji.

Jedina popuštanja se mogu očekivati kad su u pitanju trgovine. One bi sve, bez obzira da li je reč o vitalnim ili ne, mogle da budu otvorene krajem ovog meseca, piše austrijski Kurir. Uslov bi bio nošenje maski FFP2 za sve.

Možda bi i neke usluge ponovo bile otvorene od 25. januara, kao frizeri ili kozmetičari. Kultura i gastronomija ostaju zatvorene barem do 22. ebruara, navodi Standard.

Težak dan stoji pred Bečom. Za danas je najavljno više demonstracija protiv vladinih epidemijskih mera, policija očekuje do 30.000 učesnika u centru grada oko sedišta državnih institucija.

Ministar policije Karl Nehamer upozorava na prisustvo “radikalnih grupa” u masi protivnika anti-kovid mera.