UZBUNA U SAD: Bivšim predsednicima Amerike poslate eksplozivne naprave

Dve eksplozivne naprave poslate su poštom kancelarijama bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i bivše državne sekretarke Hilari Klinton, saopštila je Tajna služba, prenosi Njujork tajms. Si-En-En saopštava da su njihove prostorije u Njujorku evakuisane zbog sumnjivog paketa.

Beta/AP

Istražitelji veruju da naprave imaju veze sa napravom koja je pronađena u ponedeljak u kući milijardera Džordža Sorosa.

Tajna služba je najpre u saopštenju navela da je presrela dva sumnjiva paketa poslata štićenicima Tajne službe, Klintonovima i Obami.

Napravu adresiranu na Hilari Klinton pronašao je tehničar koji pregleda poštu u njenoj kancelariji, a napravu poslatu Obami presreo je pripadnik Tajne službe u Vašingtonu.

– Paketi su otkriveni tokom rutinskih procedura i tretirani su kao potencijalne eksplozivne naprave – piše u saopštenju i dodaje se da Klintonovi i Obama nisu bili ugroženi i da nije postojao rizik da im paketi budu isporučeni.

Pokrenuta je opsežna istraga u kojoj će učestvovati svi raspoloživi federalni, državni i lokalni resursi kako bi se otkrio pošiljalac.

Bela kuća se oglasila saopštenjem u kojem je osudila pokušaj napada na Obamu i Klintonove ističući da su takvi teroristički akti neprihvatljivi.

U međuvremenu je Rojters javio da je presretnut i sumnjiv paket upućen Beloj kući, ali je kasnije izvor upućen u situaciju potvrdio da se to nije dogodilo.

Nedugo zatim je i Si-En-En saopštio da su evakuisane njihove prostorije u Njujorku jer je stigao sumnjiv paket. Kako je navela ta televizija, njujorška policija veruje da “ima situaciju pod kontrolom”.

AP prenosi da je najverovatnije u pitanju cevna bomba, a Rojters javlja da je paket bio namenjen bivšem direktoru CIA Džonu Brenanu, ali ne navodi više detalja.

Mediji prenose da je evakuisana i kancelarija članice Predstavničkog doma iz Floride Debi Vaserman Šulc.