UZBUNA ZBOG OMIKRONA: Zašto je novi soj korone opasniji od prethodnih?

Omikron varijanta korona virusa nosi vrlo visok globalni rizik, upozorila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Foto: Pixabay

Kako je navedeno, ovaj soj će se verovatno proširiti svetom, a veći porast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima da ima teške posledice.

Iako još nije poznato u kojoj je meri omikron zarazan i za one koji su se vakcinisali i preboleli kovid 19, SZO preporučuje ubrzano vakcinisanje rizičnih grupa.

– Slučajevi kovid 19 očekuju se i kod vakcinisanih osoba, ali u malom i predvidljivom delu – predviđaju stručnjaci SZO-a.

Ova ustanova dala je preporuke državama da uz intenzivnu imunizaciju rade na pripremama kako bi se uprkos očekivanom rastu broja zaraženih očuvale nužne zdravstvene usluge.

Iz SZO-a su ponovili da omikron soj ima brojne mutacije na proteinu šiljka, koji je “meta” vakcina.

– Ova uzbuna Svetske zdravstvene organizacije (SZO) mi epidemiolozi tumačimo kao poziv na predostrožnost, kao i poziv za nadzor nad širenjem nove varijante omikron. Za novu varijantu znamo samo nedelju dana i puno toga nam je nepoznato…. Na osnovi informacija iz Južne Afrike očito je da je tamo porastao broj hospitalizacija, ali da klinička slika pacijenata nije teška – kaže epidemiolog Branko Kolarić, a prenosi Jutarnji list.

Kolarić ističe da iako omikron ima čak 32 mutacije na proteinu šiljka u odnosu na originalni soj iz Vuhana, to je i dalje isti virus.