U pokušaju da spreče prevaru, stanari iz Vojvode Stepe su odlučili da tuže investitora jer su zbog njegove hipotekarne obaveze u opasnosti da izgube uredno plaćene stanove.

 

Tridesetak porodica koje su pre tri godine mislile da su kupile stanove sa “čistim” papirima u Vojvode Stepe 105, ovih dana strepe da će im na vrata zakucati izvršitelji. Na ulici mogu da završe zbog toga što je u katastru upisana hipoteka na celu zgradu.

Ova “kombinacija” pravno je moguća jer investitor Stevan Buđić nije na vreme otplaćivao rate na ime projektnog finansiranja Prokredit banci, a katastarska služba RGZ, tek sa dve godine zakašnjenja, upisuje zabeležbu na objekat.

Od 2012. do 2014. godine građevinski preduzetnik je prodao sve stanove. Saznajemo, stanari ove zgrade u ponedeljak će podneti dve prijave jednu Poreskoj upravi, a drugu Upravi kriminalističke policije.

 
Prema rečima Marije Petrović, jedne od stanarki, rok za useljenje je bio januar 2014, a ugovore za stanove bez tereta uglavnom je overavao Prvi osnovni sud. Glavni posrednik u prodaji nekretnina bio je Miroslav Osatović, Buđićev pravni zastupnik.

Kada su problemi isplivali na površinu, Marija Petrović se sastala sa čelnim ljudima Prokredit banke. Službenici tvrde da oni čak tri godine nisu znali da su stanovi prodati i da ih je Buđić uverevao da ne može da realizuje nekretnine, pa je u tome i bio problem.

– Kako je moguće da niko iz banke tri godine nije svratio do zgrade da vidi poštanske sandučiće ili da proveri da li su stanovi prodati i useljeni. Kredit je bio “težak” 1,8 miliona evra, a papire za toliku sumu ne overava samo jedan službenik, već to rade i viši organi – priča za Novosti Petrovićeva.

Predsednica kućnog saveta Dubravka Tadić tvrdi da šestospratnica još nije u potpunosti završena.

– Sada se sami organizujemo i sakupljamo sredstva da završimo ulaz kako bi izgledao pristojno. Sami smo osvetlili prilaz zgradi. Protivpožarna zaštita nije urađena, a nisu završene ni garaže. Problem podzemnih voda nije rešen, a bilo je i poplava – objašnjavaju Tadićeva i Petrovićeva.

Stanari kažu da su se Stevanu Buđiću nebrojano puta obraćali u pokušaju da se spor reši mirno. Međutim, on je samo davao obećanja.

Vlasnik firme “S.A.B. estetik – Vojvode Stepe 105” za naš list je potvrdio da ima “određenih problema” sa bankom, ali da to nije nerešivo. Kupcima njegovih stanova poručuje da mirno spavaju i da će on sve to regulisati u roku od dva meseca.

Opština Voždovac kao jedinica lokalne samouprave nema nikakve veze sa problemima građana u Vojvode Stepe 105. Građani i investitor su imali pravni odnos sa katastarskom službom Republičkog geodetskog zavoda koja svoje organizacione jedinice naziva po teritoriji opštine gde se nalazi, objašnjava, za “Novosti”, Aleksandar Savić, predsednik ove beogradske opštine.