UŽIVANJE ZA DUŠU: Hor Sretenjskog Manastira oduševio Beograđane

U velikoj sali Sava centra, Beograđane je oduševio najprestižniji muzički događaj godine - nastup čuvenog hora Sretenjskog manastira.

Promo

Zvanično najbolji crkveni hor na planeti poznat je po tome da ga je gotovo nemoguće čuti van zidina manastira – hor na nastupe putuje isključivo u posebnim prilikama sa povodom, te su veoma cenjeni učesnici svečanosti u Kremlju prilikom poseta visokih državnih delegacija i gostiju predsednika države. 

Jedinu svetsku turneju održali su 2007. godine povodom objedinjenja Ruske pravoslavne crkve, kada su pred stranom publikom pevali u največim gradovima sveta kao što su London, Njujork, Madrid, Pariz, Berlin, Tokio, Peking… Ljubitelji horske muzike njihov nastup u Sava Centru opisali su  kao posebno duhovno iskustvo, svojevrsnu muzičku liturgiju. 

Osim duhovne muzike posetioci koncerta imali su priliku da čuju i odabrane pesme Otadžbinskog rata, ali i najlepše romanse, koje čine osnovu prepoznatljivosti ruske muzike u svetu. 

Koncert u Beogradu započeli su numerom “Hriste Bože”pod dirigentskom palicom Nikona Stepanoviča Žila, zaslužnog umetnika Rusije i diplomiranog muzičara Ruske muzičke akademije, koji potiče iz svešteničke porodice. 

Članovi hora su sinoć kao poklon pravoslavnoj braći otpevali nekoliko srpskih pesama. Početne taktove «Tamo daleko » publika je dočekala gromoglasnim  aplauzom.

Na samo kraju dirigent  Stepanovič se zahvalio na gostoprimstvu i pozivu da dođu u Srbiju, poručivši “Braćo, vidimo se ponovo”.