UZROK EPIDEMIJE NEPOZNAT: Deca iz beogradskog vrtića obolela od salmonele!

Tokom prvih deset dana juna čak 40 mališana i troje zaposlenih obolelo je od salmonele u obdaništu "Bela kula", zvanični su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Dečak u školi
Pixabay.com

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) izašli su na teren odmah nakon što im je 8. juna iz Predškolske ustanove “Bebi palas Anđela”, u čijem je vlasništvu vrtić “Bela kula”, prijavljeno da su se kod tri deteta pojavile stomačne tegobe, a da je kod jednog od njih izolovana salmonela enteritidis, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Na osnovu podataka dobijenih epidemiološkim i mikrobiološkim istraživanjem od 8. do 20. juna, utvrđeno je da su u prvih 10 dana ovog meseca od salmoneloze obolele 43 osobe (40 dece i tri zaposlena) od ukupno 177 (140 dece i 37 zaposlenih). Klinička slika obolelih se kretala od lake do srednje teške, a nijedno dete nije bilo hospitalizovano. Sva deca su sada dobro – navode u GZZJZ i dodaju da je organizovano prikupljanje uzoraka od sve dece i zaposlenih, a da su uzeti i uzorci hrane zatečeni u kuhinji vrtića, brisevi radnih površina i drugi materijali za laboratorijsko ispitivanje.

Mikrobiološkim ispitivanjem uzoraka stolica dece i zaposlenih, kod 49 osoba (39 obolelih i 10 bez simptoma) izolovana je salmonela enteritidis, dodaje se u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

Izvor infekcije nije utvrđen, pošto je epidemiološko istraživanje obavljeno retroaktivno, napominju u Zavodu.

 Roditelji dece iz vrtića na Zvezdari navode da su iz PU “Bebi palas Anđela” odmah obavestili i njih i nadležne službe, a da uprava nijednog trenutka nije krila taj slučaj.

Iz ove ustanove potvrđeno je i “Blicu” da je do zaraze došlo, ali da i dalje nije poznat izvor zaraze.

– U objektu “Bela kula” je 4. juna prijavljen prvi slučaj stomačnih tegoba kod deteta iz mlađe jaslene grupe, a 7. juna potvrđen je prvi slučaj salmonele. S obzirom na to, uprava je prijavila slučaj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje, te sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji. Odmah sutradan je obavljeno i epidemiološko izviđanje i istraživanje – naveli su iz PU “Bebi palas Anđela”.

Epidemilozi i inspektori su pri kontroli utvrdili, navode u “Bebi palas Anđela” pozivajući se na izveštaje nadležnih, da se u vrtiću posluje po propisima, da su ispoštovani svi sanitarno-higijenski i epidemiološki propisi, da se namirnice nabavljaju od odobrenih dobavljača i imaju svu potrebnu dokumentaciju i deklaracije proizvođača, a da svi zaposleni imaju ispravne i redovne sanitarne preglede.

– Sve ukazuje na zajednički izvor infekcije koji je i dalje u postupku istarživanja. Zaposleni su kontaktirali dobavljače i njih uključili u dalje istraživanje procesa rada. Naravno, nastaviće se pooštreni sanitarno higijenski i epidemiolški nadzor – saopšteno je iz PU “Bebi palas Anđela”.

U ovoj ustanovi napominju i da roditelji neće morati da plaćaju vrtić i za vreme koje su deca provela u lečenju, jer će troškovi roditelja biti 100 odsto refundirani.