VAKCINACIJA DECE: Doktor Đerlek objasnio kako će funkcionisati i najavio VAŽNU NOVINU u borbi sa koronom

Kompanija "Fajzer" podnela je zahtev da ta vakcina u Srbiji bude odobrena i za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina

Printscreen Youtube/RTS

Komisija koja će o tome odlučivati danas zaseda, a detalje o tome je izneo sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Agencija za lekove i medicinska sredstva jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole. Komisija je sastavljena od vrsnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta. Očekujem da će dati pozitivno svetlo ili sertifikat koji će dati upotrebu vakcine za decu od 12 do 15 godina, tim pre što su i američke agencije FDA već dale upotrebnu dozvolu, kao i evropska agencija EMA. Nama je u ovom trenutku najvažnije da je vakcina bezbedna i pouzdana, s obzirom na to da se radi o deci od 12 do 15 godina. Očekujem da će i Nacionalni komitet za imunizaciju (NITAG) dati preporuke, posle toga i Republička stručna komisija iz oblasti pedijatrije i bitno nam je njihovo mišljenje i naravno, Batut kao jedna krovna institucija u Srbij – navodi on.

Dr Đerlek je pojasnio i kojoj deci će biti preporučena ta vakcina, ukoliko bude odobrena.

Verovatno će se ta vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti, gde upala pluća može da im ugrozi zdravlje ili čak život, očekujemo od NITAGA da će i pedijatri imati značajnu ulogu. S obzirom na to da se radi o maloletnoj deci, naravno da su roditelji ti koji će biti u toku i odlučivati o svojoj deci – navodi Đerlek.

Kada je reč o broju vakcinisanih u Srbiji, sekretar u Ministarstvu zdravlja smatra da smo blizu ostvarenja zacrtanog cilja.

Realno je očekivati da ostvarimo cilj koji smo planirali – 50 odsto vakcinisanih do kraja juna. Sa presekom od sinoć u 22h, imamo 2.643.000 prvih doza, što je 48 odsto, drugih doza 2.268.000 što je nekih 37 odst. Ako nastavimo ovim tempom mislim da ćemo ostvariti cilj i da ćemo imati mirnije leto. Nećemo tu stati, želimo da do jeseni dođemo do 60-70 odsto vakcinisanih da bismo imali što mirniju jesen koja je nepredvidiva – kaže Đerlek.

Uskoro aplikacija za postkovid pacijente

Sve je više pacijenata koji su preležali kovid, a koji se žale na takozvane duge simptome ili postkovid. Dr Đerlek je najavio da za njih uskoro stiže aplikacija.

Korona virus ostavlja zaista ozbiljne posledice na pacijente, radi se o multisistemskoj bolesti koja napada skoro sve organe i mi smo primetili da imamo veliki priliv pacijenata u domovima zdravlja. Imamo jednu novinu, ovih dana će biti spremna aplikacija, gde ćemo biti dostupni postkovid pacijentima. Njima ćemo tako dozvoliti da izvrše samostalnu procenu trenutnog zdravstvenog stanja, a mi ćemo pokušati da ih na osnovu toga uputimo na pravu adresu, da ne bi čekali po domovima zdravlja – rekao je on.