VAKCINACIJA I DALJE STAGNIRA: Kako će izgledati jesen u Srbiji ako se ništa ne promeni?

Ministarstvo prosvete saopštilo je da početak nastave 1. septembra zavisi od preporuka Kriznog štaba i da bez vakcinacije na zadovoljavajućem nivou neće biti moguće da se organizuje regularna nastava.

Doktor
Pixabay.com

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 720.112 osoba, a zabeleženo je 7.104‬ smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je trenutna epidemijska situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća.

Poručuje da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen.

Kada je reč o trećoj dozi vakicne, Stručni komitet je dao preporuku za nju.

Svi se spremamo da mirno dočekamo jesen i razmišljamo o čuvanju zdravlja i mislim da jedan veliki deo građana postupa onako kako treba, a treća doza je nešto što nam treba posebno za određene kategorija stanovništva“, rekao je Đerlek.

Zrenjanin, broj pregleda u ambulantama porastao oko 40 odsto

U proteklih desetak dana broj pregleda u ambulantama je porastao i do 40 odsto.

U zrenjaninskoj bolnici pre deset dana nije bilo nijednog ležećeg pacijenta, a sada ih je 10.

Dr Zdravko Ždrale, direktor Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” kaže da je u poslednjih šest meseci na teritoriji grada Zrenjanina i naseljnih mesta koja mu gravitiraju vakcinisano 85.781 lice, a 42.049 osoba revakcinisano.

Kaže da se uočava da je interes bio izuzetan u početku, trenutno je došlo do izvesnog spalšnjavanja interesovanja, pre svega se to odnosi na mladu populaciju.

Još jednom apelujem na mlade sugražane da se odazivaju na proces vakcinacije i da budu svesni da pobede nad zlom koji se zove koronavirus nema bez vakcinacije“, zaključio je dr Ždrale.

Bez novozaraženih u Pčinjskom okrugu

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, u Pčinjskom okrugu je na koronavirus testirano 96 uzoraka, a nije bilo pozitivnih na koronavirus.

U Srbiji 329 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 329 hospitalizovanih pacijenata. Na respiratorima se nalazi 9 osoba.

Prema poslednjem preseku, još 1 pacijent preminuo je od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 199 osoba, od 6.157 testiranih.

Epidemiolozi ponavljaju da će problem sa koronavirusom biti rešen kada dovoljan broj ljudi bude vakcinisan.

U Srbiji je vakcinisano 48,49 odsto građana, što nije dovoljno.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je na to da je u subotu bilo najviše pregleda u kovid-ambulanti u Nišu u poslednjih pet nedelja i da su se svi koji su pozitivni na koronavirus vratili sa letovanja, a da su u najvećoj meri nevakcinisani.

Upozorava da ako budemo spori u vakcinaciji dajemo prednost virusu da mutira.