Agencija za borbu protiv korupcije počela je istragu protiv ministra sporta Vanje Udovičića zbog prebacivanja 143 miliona dinara na račun nezakonito formiranog preduzeća "Evropske univerzitetske igre 2020", saznaje "Blic".

 

Pored njega, istragom su obuhvaćeni i njegovi najbliži saradnici jer su napravili niz propusta i nepravilnosti prilikom transfera novca poreskih obveznika Srbije, uključujući i one koje se odnose na dovođenje u zabludu članova Vlade da je preduzeće osnovano u skladu sa zakonom. Ove, ali i druge nepravilnosti Agencija preispituje na osnovu dve prijave koje su joj dostavljene, od kojih je jedna stigla od radnika Ministarstva sporta i omladine, koji je prvi otkrio malverzacije s formiranjem preduzeća za tehničku podršku Univerzijadi u Beogradu, koja bi trebalo da bude održana 2020. godine, zbog čega je ovaj radnik dobio otkaz.

U prijavama se posebno apostrofira uloga članova komisije koji su ocenjivali program preduzeća “Evropske univerzitetske igre 2020”, a da tom prilikom nisu uočili da je deo koji se odnosi na finansiranje master plana za Univerzijadu višestruko naduvan. Zato se traži da Agencija utvrdi da li su Vanja Udovičić i njegovi saradnici svesno napravili ove previde kako bi zbog ličnih interesa obmanuli Vladu Srbije, koja je iz budžetskih rezervi odobrila 143 miliona dinara za finansiranje manifestacije.

Koga sve ispituje Agencija

– Rukovodioce u Ministarstvu sporta koji su dozvolili isplatu neprimereno velikog novca za izradu master plana EUSA (572.000 evra).

– Ministra Vanju Udovičića, koji je doveo u zabludu Vladu da je preduzeće “Evropske univerzitetske igre 2020” legalno formirano i da je potrebno 143 miliona dinara za njegov rad.

– Ivanu Dukić, savetnicu ministra za pravna pitanja, jer nije sprečila štetne radnje za državu, odnosno nije signalizirala da je preduzeće registrovano suprotno zakonu.

– Članove komisije koji su omogućili da se program troškova preduzeća višestruko uveća. 

Izvor “Blica” iz Ministarstva sporta tvrdi da je Agencija za borbu protiv korupcije već zatražila dokumentaciju koja se odnosi na prebacivanje novca fantomskoj firmi, koju je osnovao i sam sebe postavio za njenog direktora Siniša Jasnić, smenjeni predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije. Agencija je zatražila i da svi akteri ove afere, uključujući i ministra Udovičića, daju pisane izjave.

U Ministarstvu sporta gotovo da su svi resursi uključeni u “peglanje” propusta koji su napravljeni s prebacivanjem novca iz budžetskih rezervi za nelegalno formirano preduzeće. Ovo tim pre jer imamo obaveštenje da je jednu od prijava podneo bivši radnik ovog ministarstva D. P., koji je još septembra prošle godine ukazao na to da se sprema velika pljačka države u vezi sa Univerzijadom, a potom dobio otkaz. To je bila kap koja je prelila čašu jer je on i ranije otkrivao zloupotrebe u trošenju para. Otkaz je i dobio kako bi bio ućutkan – objašnjava sagovornik “Blica”.

 
On dodaje da je nakon toga put za malverzacije bio otvoren.

Od projekta koji je definisan kao nacionalni interes napravljena je fabrika za lično bogaćenje pojedinaca. To je sada otkriveno, pa svi pokušavaju da se izvuku iz cele ove priče koja je nanela veliku štetu budžetu. Pošto je u jednoj prijavi taksativno pobrojana odgovornost rukovodilaca koji su morali da signaliziraju na nezakonitosti, sada svi oni pokušavaju da se operu, i to tako što su se dogovorili da će sve svaliti na leđa Udovičića, po čijem su nalogu radili. Međutim, to ih ne može spasti odgovornosti – objašnjava sagovornik.

On dodaje da je posebna pažnja u istrazi posvećena količini para koje su izdvojene za master plan.

Za izradu tog dokumenta država je platila neverovatnih 573.000 evra, i to EUSA, što je nekoliko puta više nego što su izdvojili Hrvati i Portugalci. Ovo tim pre što je “Blic” otkrio da je master plan koštao samo 30.000 evra i da ga je uradio srpski stručnjak Srđan Bošković. Ispituje se zašto je nadležni državni službenik priznao takav račun, ali utvrđuje zašto nije zatražio povraćaj novca zbog nenamenskog trošenja i namernog uvećanja iznosa za izradu plana. Pored toga, zahteva se i da Agencija utvrdi da li je ministar Udovičić doveo u zabludu Vladu jer je zahtev sa obrazloženjem za dodelu novca on potpisao. Takođe je pod lupom i odgovornost njegove savetnice za pravna pitanja Ivane Dukić, koja nije sprečila niti signalizirala da je firma “Evropske univerzitetske igre 2020” registrovana suprotno zakonu, odnosno bez odluke Skupštine USSS, čime je naneta šteta državi – kaže izvor “Blica”.

“Blic” je u Agenciji za borbu protiv korupcije dobio nezvaničnu potvrdu o pokretanju istrage.loading...