VANREDNA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA: Na dnevnom redu i rasprava o PRIZNAVANJU KOSOVA

U Predsedništvu BiH danas će biti održana redovna sednica, te nakon nje i dve vanredne sednice na zahtev srpskog i hrvatskog člana Milorada Dodika i Željka Komšića.

Kosovo
Wikipedia

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik uputio je 9. septembra zahtev za održavanje vanredne sednice na čijem dnevnom redu bi trebalo da bude predlog odluke o pristupanju BiH inicijativi “mali Šengen” zemalja regiona i inicijativa o premeštanju Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Komšić je uputio zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj bi trebalo da bude razmatrana incijativa da BiH donese odluku o priznanju samoproglašenog Kosova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za danas je zakazao tri sednice, jednu redovnu i dve vanredne.

Redovna sednica Predsedništva BiH zakazana je za 11:00 sati, a na njoj će se razgovarati o šest važnih tema koje se tiču pandemije, EU puta, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i inicijative o stavu za “Mali Šengen”.

Nakon te sednice biće održana vanredna sednica koju zahteva Milorad Dodik s tačkom dnevnog reda o preeštanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem. Nakon izjašnjavanja o toj temi usledit će vanredna sednica na zahtev Željka Komšića s jednom tačkom dnevnog reda – priznavanje nezavisnosti Kosova.

Za očekivati je da predlozi Dodika i Komšića “padnu” s obzirom na to da je već ranije najavljeno kako Komšić i Džaferović neće podržati Dodikovu inicijativu, baš kao ni što Dodik neće dati zeleno svetlo za priznanje Kosova na sednici koju je zatražio član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.