VANREDNA SITUACIJA U 11 ALEKSINAČKIH SELA: Bujica nosila sve, hiljade ljudi BEZ STRUJE I VODE (FOTO)

Opština Aleksinac proglasila je vanrednu situaciju u 11 sela na svom području zbog ogromne štete koju su tim mestima pričinile reka Turija i bujični potoci sa Malog Jastrepca.

Beta

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković kazao je za agenciju Beta da su obilne kiše koje su padale tokom noći između četvrtka i petka izazvale porast nivoa reka.

– Turija i bujični potoci nosili su drveće i kamenje i izazvali odrone na regionalnim i lokalnim putevima. Svih 11 sela bilo je tokom dana i noći bez struje, a sela Koprivnica i Vrćenovica i bez vode – istakao je Stanković.

Prema njegovim rečima, ekipe Elektrodistribucije uspele su da obezbede snabdevanje strujom za devet sela, a tokom dana struju bi trebalo da dobiju sela Šurić i Mali Drenovac.

Stanković je dodao da je danas pao most na Turiji kod sela Bankovci, ali pri tom srećom niko nije nastradao.

– Turija, koja preko leta ume da presuši, noćas je bila velika kao Južna Morava u tom delu godine. Tokom dana voda se malo povukla, ali i dalje je njen nivo izuzetno visok – naglasio je Stanković.

On je rekao da je opština Aleksinac angažovala svu raspoloživu mehanizaciju kako bi normalizovala stanje na ugroženom području u podnožju Malog Jastrepca.

– Radili smo prvenstveno na raščišćavanju puteva i stavljanju pod kontrolu voda koje su izlazile iz svojih korita. Naše ekipe su do dolaska mehanizacije “Puteva Srbije” rasčišćavale regionalni put Tešica-Vukanja, pošto je jedno vreme saobraćaj tu bio obustavljen – izjavio je Stanković.

Prema Stankovićevim rečima, mnogo posla u selima ima i narednih dana jer su brojna dvorišta i imanja napunjena drvećem, kamenjem i peskom.