VANREDNA SITUACIJA U ČAČKU, LUČANIMA I ARILJU! Izlile se reke, poplavljeni putevi, kuće, zemljišta!

Preljina
Screenshot/Youtube

Nakon izlivanja reka na teritoriji opština Čačak, Lučani i Arilje proglašena je vanredna situacija. Vodeni tokovi i dalje rastu. Problemi sa kišom i u požeškom kraju

 

U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta – nekoliko kuća je potopljeno a saobraćajnice oštećene.

Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice. Poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta. Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer vodeni tokovi i dalje rastu.

Teška situacija je u Čačku, tačnije kod Preljine, gde je reka Čemernica probila nasipe. Tokom noći evakuisano oko 15 osoba, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović, u izjavi za Glas zapadne Srbije, apelovala je na stanovnike Konjevića i Preljinske baluge da odmah počnu sami da se evakuišu.

PORAST VODOSTAJA: Izdato upozorenje za Zapadnu i Istočnu Moravu, očekuje se i porast Save

Čemernica se izlila i u svom gornjem toku u selu Vranići, a Gorevnička reča u Gornjoj Gorevnici.

Opštinski štab za vanredne situacije odluku o vanrednoj situaciji u Lučanima je doneo u ranim jutarnjim satima nakon izlivanja reke Bjelice, pritoka Gorušice, Vranjičke, Tijanske i Markovačke reke, javlja RTS.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice je obustavljen.

U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta.

Voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i u stambene objekte u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike “Milan Blagojević” u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene. Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije.

Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

Kiša koja je padala jakim intenzitetom u požeškom kraju, dovela je do izlivanja bujičnih potoka, ali i reka u tom kraju.

Izlile su se Moravica, Zapadna Morava, Lužnica, Skrapež, a prave razmere štete još nisu utvrđene.

Zbog obilnih padavina u bajinobaštanskoj opštini, pokrenula su se klizišta, nabujale su Pilica i Rogačica, pa je nekoliko kuća u selu Višesava potopljeno i oštećene saobraćajnice.

Kod sela Dub je vodena bujica odnela nasuti deo magistrale, prelaz koji je napravljen posle poplava 2014. godine i saobraćaj je povremeno u prekidu.

Najveće klizište u opštini, u Carevcu zatvorilo je jednu kolovoznu traku i teška mehanizacija uklanja velike nanose zemlje kako bi magistrala bila prohodna.

U Srbiji se danas može očekivati 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na sajtu RHMZ-a je objavljeno meteorološko upozorenje, prema kojem se danas u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji i u Banatu, a u ponedeljak u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji očekuju obilne padavine sa ukupnom količinom od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji ponegde i više.