VANREDNO STANJE U EKVADORU: Snažan zemljotres odneo mnogo života

zemljotres
Foter.com

Najmanje 77 ljudi je poginulo u snažnom zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio Ekvador.

 

U zemljotresu je srušen veći broj zgrada i jedan nadvožnjak, preneli su danas lokalni mediji.

Potpredsednik Ekvadora Horhe Glas je izjavio da je, pored 77 žrtava, u zemljotresu takođe povređeno najmanje 588 ljudi.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar zemljotresa, najjačeg koji je pogodio Ekvador od 1979. godine, bio je 27 kilometara jugoistočno od Muisnea, slabo naseljenog područja prepunog ribolovačkih luka koje su popularne kod turista.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea je proglasio vanredno stanje i apelovao na stanovništvo svoje zemlje, koje broji 16 miliona ljudi, da ne paniči, preneo je Rojters.

– Šaljemo svoju bezgraničnu ljubav porodicama poginulih – napisao je na Tviteru Korea, koji je skratio svoju zvaničnu posetu Italiji da bi se vratio kući.

Zemljotres na dubini od samo 20 kilometara se osetio u čitavom Ekvadoru.

Vlasti Ekvadora su apelovale na građane da se evakuišu iz priobalnog područja, u strahu da bi moglo da dođe do velike plime.

U prestonici te zemlje, Kitu, koji je od epicentra udaljen više stotina kilometara, uspaničeni građani su u strahu izleteli na ulice iz svojih kuća.

Vlada navodi da će broj poginulih verovatno još rasti, kao i da je materijalna šteta velika, posebno u obalskom području u blizini epicentra zemljotresa, kao i u gradu Gvajakilu.