VANZEMALJSKI BROD ILI? Nikad ranije uhvaćen prizor ostavio svet u ŠOKU (FOTO)

Ponekad tokom grmljavine i oluje na nebu mogu da se vide svetlosni fenomeni koji oblikom podsećaju na divovsku crvenu meduzu. Tokom jula meseca, naučnik iz opservatorije „Mek Donald“ u Teksasu snimio je retko viđeno crveno električno pražnjenje koje je nazvano “crveni vilenjak“.

nebo
Pixabay.com

Za razliku od običnih munja, “crveni vilenjaci” javljaju se vrlo visoko, između 50 i 90 kilometara iznad grmljavinskih oblaka. Imaju različite oblike i vrste sjaja, navodi Evropska svemirska agencija.

“Crveni vilenjaci” se teško snimaju kamerom, jer njihova pojava traje samo nekoliko milisekundi i često se i ne primećuju golim okom, nego samo posebnim kamerama.

Fotograf Stefen Humel, koji se specijalizovao za snimanje noćnog neba, drugog jula je u Teksasu uspeo da snimi spektakularnu fotografiju ovog neobičnog svetlosnog fenomena.

Stefen Humel je istakao da je tokom ove godine snimio 70 sati videomaterijala i fotografija i “uhvatio” oko 70 “crvenih vilenjaka”, a polovina ih je bila tokom samo jedne oluje.

Fizičar Dejvis Sentman sa Univerziteta “Aljaska”, koji je umro 2011. godine, svojevremeno je predložio da se taj fenomen nazove “sprajt”, jer taj naziv “vrlo dobro opisuje njegov izgled”.

Neki “crveni vilenjaci”, poput onoga koji je Humel fotografisao, imaju oblik meduze i podsećaju na vanzemaljski brod.

Ovakve nebeske meduze mogu biti velike, a ona koju je fotografisao Humel verovatno je bila dugačka oko 50 kilometara.

Što je oluja snažnija i stvara više munja, veća je verovatnoća pojave ‘crvenih vilenjaka‘”, rekao je Humel.loading...