“VAR” IZAZVAO POTRES U BIH: Jedanaest osoba pod istragom zbog nameštenih utakmica

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) saopštili su danas da je protiv 11 menadžera, sudija i fudbalskih radnika pokrenuta istraga zbog sumnje da su učestvovali u nameštanju utakmica.

Pixabay

U saopštenju se navodi da su istragom obuhvaćeni Ilija Živković, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko i Fuad Zahirović, prenela je agencija Hina.

Državno tužilaštvo tereti ih da su u sezoni 2018-2019. godine nameštali ishode utakmica delegirajući za to podobne sudije koji bi pritom imali zaštitu zvaničnika Fudbalskog saveza, uprkos pritužbama na suđenje.

Navodi se kako su svi osumnjičeni dobili novčanu naknadu da bi namestili rezultate utakmica.

Fudbalski savez BiH reagovao je saopštenjem u kojem ističe da je napad usmeren prema toj organizaciji, ali i da “berezervno podupire” ativnosti policije i pravosuđa na otkrivanju korupcije.

– Snažno smo opredeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške državnim organima kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo kako bi ona što uspešnije radila na otkrivanju nedopuštenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu fudbalskih tela – navodi se u saopštenju FS BiH.