Festival otvaraju mladi domći muzičari, 22. novembra u 18h u Galeriji SANU, koncertom Vasilije Mokranjac u izvođenju mladih pijanista. Najbolji mladi pijanisti izabrani su putem audicije u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije.

Uz podršku SOKOJa, a u cilju afirmacije i popularizacije srpske umetničke muzike i stvaralašta Vasilije Mokranjca, Fondacija je za tri najbolja izvođenja klavirskih dela Vasilija Mokranjca obezbedila i novčane nagrade (ukupan iznos od 100.000 dinara).

23. novembra u 19h u Kulturnom centru Beograda (galerija Artget) biće organizovan Okrugli sto na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca, na kome će oni koji su ga poznavali i izučavali govoriti iz različitih uglova. Akademici SANU Dejan Desipć, Dimitrije Stefanović, Svetislav Božić, zajedno uz Nadeždu Mosusovu, Svetlanu Maksimović, Melitu Milin, Katarinu Tomašević i Ivanu Medić govoriće o velikanu srpske umetničke muzike iz različitih uglova – kompozitorskog, izvođačkog, pedagoškog, istraživačkog i ličnog.

Zatvaranje Festivala pod nazivom Vasilije Mokranjac – Gala koncert održaće se 24. novembra u 19h u Svečanoj sali skupštine grada Beograda. Ovaj koncert je revijalnog karaktera i na njemu će pored nagrađenih mladih pijanista nastupiti istaknuti muzički umetnici iz Srbije i inostranstva –  pijnistkinje Rita Kinka, Biljana Gorunović, Vedrana Subotić, Jelena Đajić Levajac, pijanista Vladimir Gligorić i Ratimir Martinović, violinista Mirosav Pavlovića i violončelistkinja Sandra Belić. 

Pored podrške SOKOJa i institucija u čijim se prostorijama odvija ovogodišnji festival, SANU, Kulturni centar Beograda i Skupština grada Beograda, realizaciju Festivala podržali su i brojni pokrovitelji, među kojima su agencija Fabrika, štamparije SWA tim i Byzart, Sky hotel u hostel Garden 40, Voda voda, vinarija Aleksić, Kris sound, Tele group i mnogi drugi. 


loading...