VAZDUH OPASAN PO ZDRAVLJE: Beograd je danas među najzagađenijim gradovima na svetu

Današnji Svetski dan čistog vazduha, građani Beograda dočekali su u gradu koji je zauzeo prvo mesto na svetskoj listi najzagađenijih gradova na svetu, pokazuju podaci sa aplikacije AirVisual.

Beograd
Dnevno.rs

Otkad je počela grejna sezona, u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u kojima se meri čestično zagađenje vazduh je neretko kategorisan kao zagađen. Među njima su Kosjerić, Valjevo, Niš, Novi Pazar, Smederevo, Novi Sad, Užice.

Prem podacima Agencije za zaštitu životne sredine u beogradskoj opštini Vračar vazduh je jutros bio jako zagađen, dok je kao zagađen okarakterisan i u ostalim delovima prestonice u kojima se meri koncentracija PM čestica.

Koliko je situacija u prestonici jutors, na Svetski dan čistog vazduha, bila loša moglo se videti na aplikaciji AirVisual, prema kojoj je danas u 10 sati pre podne, Beograd bio najzagađeniji grad na planeti. Ispod njega su bili Mumbaj i Kalkuta u Indiji, Lahor u Pakistanu, Daka u Bangladešu, piše Nova S.

– Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha – podsećaju iz inicijative Ne davimo Beograd.

Kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala, poručuju da je neophodno sledeće:

1. Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije;

2. Hitno poboljšati kontrolu industrijskih zagađivača;

3. Sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha;

4. Odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica;

5. Masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada;

6. Promocija održive urbane mobilnosti;

7. Radikalno poboljšanje javnog prevoza.

– Građani Beograda i Srbije zahtevaju čist vazduh i zdravo i bezbedno okruženje, kao i konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja ovog problema. Vreme je da Beograd postane dobar grad za sve njegove stanovnike i goste – poručuju iz ove inicijative.