VAŽNA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Kako će izgledati nastava od prvog septembra?

Roditelji će moći da biraju da li će njihova deca od septembra da uče kod kuće ili u školi.

Škola Klupe
Pixabay.com

Provere znanja – kontrolni, pismeni i odgovaranja biće, međutim, isključivo u učionici.

Ovo je jedan od zaključaka koje bi, kako saznajemo, trebalo sutra da usvoji Krizni štab za borbu protiv kovida 19. O planu za izvođenje nastave od septembra danas su razgovarali premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Plan je da se učenicima mlađih razreda – od prvog do četvrtog, omogući nastava u školi. Ali, paralelno, biće emitovani i časovi na javnom servisu. Za TV školu biće rezervisani RTS 3 i RTS Planeta tokom celog dana, a RTS 2 do 10 ujutru. Učenici starijih razreda osnovne škole naizmenično će imati časove u učionici i na daljinu. I oni će sve provere znanja imati samo u školi.

Predviđeno je da se u srednjim školama odeljenja dele, pa da jednog dana polovina prati od kuće, a druga polovina dolazi na nastavu. Narednog dana bi se grupe zamenile.

Ipak, škole će dobiti instrukcije i više modela po kojima će moći da rade. Koji od ponuđenih modela će izabrati zavisiće od broja đaka, veličine školske zgrade i broja učionica.

Oko 250 osnovnih i srednjih škola u Srbiji već ima jednosmenski rad, te one neće imati veliki problem da podele odeljenja i organizuju časove u skladu sa epidemiološkim merama. Odeljenja koja inače broje do 15 učenika, što je recimo slučaj kod većine na jezicima nacionalnih manjina, moći će da rade uobičajeno.

U modelu nastave za narednu školsku godinu vodilo se računa i o tome da nastavnici ne mogu u istom danu da drže časove u školi, a potom da organizuju i onlajn nastavu za decu koja su kod kuće, jer bi time bila duplirana njihova norma i broj radnih sati, pišu “Novosti”.

Prema dosadašnjim izjavama epidemiologa, škole će, u svakom slučaju, morati da primenjuju set protivepidemijskih mera. To se, pre svega, odnosi na visok nivo higijene u školskim objektima, obaveznu dezinfekciju hodnika, učionica i toaleta, kao i obavezno često provetravanje prostorija.

Deca će, prema najavama, morati uvek da imaju masku kod sebe, ali će se sutra znati u kojim situacijama će nošenje biti obavezno. Takođe, roditelji će dobiti zadatak da pre nego što decu isprate u školu provere njihovu telesnu temperaturu. Samo zdrava deca moći će da dođu u kolektiv.