“VAŽNA PRESUDA KOJA ŠALJE PORUKU”: Vulin KAŽNJEN pred sudom, mora da PLATI I KAZNU I TROŠKOVE

Presudom Prekršajnog suda u Beogradu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je novčano kažnjen kao odgovorno lice u Ministarstvu odbrane - Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA), je organizaciji Crte nije poslat odgovor na zahteve upućene po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

Beta

Crta je danas saopštila da je Vulin novčano kažnjen sa 10.000 dinara i obavezan da plati 1.000 dinara troškova prekršajnog postupka.

Crta je tražila informacije o sukobu s policijom, u koji su bili uključeni Andrej Vučić, Predrag Mali i Vojna policija tokom Parade ponosa u Beogradu 2014. godine.

Ministarstvo odbrane – VBA nije u roku predviđenim Zakonom dostavilo tražene informacije niti je donelo rešenje kojim je zahtev odbijen.

– Ova presuda je važna jer šalje poruku da se ne može na osnovu samovolje odlučivati da li javnost ima pravo da zna kako postupaju državni organi – naveo je programski direktor Crte Raša Nedeljkov, tražilac informacija koje nije dobio od Ministarstva.

On je dodao da “Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja garantuje gradjanima da imaju pravo na uvid u rad državnih organa i propisuje koje su informacije od javnog značaja”.loading...