VAŽNA VEST ZA BEOGRAĐANE: Javni gradski, prigradski i lokalni prevoz VRAĆA SE U 4 FAZE

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević najavio je danas da će se ponovno uspostavljanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika u Beogradu odvijati u četiri faze i da startuje 8. maja.

Gsp
Beoinfo

Kako je u izjavi za Studio B precizirao, ova organizacija urađena je na osnovu republičke preporuke, koja je vrlo jasna po pitanju mera i uputstava za ponašanje kako voznog osoblja tako i putnika, ali i za obeležavanje vozila i stajališta.

– Definisane su četiri faze za uspostavljanje i organizovanje prevoza putnika. Prva faza podrazumeva prevoz isključivo zaposlenih, druga đaka i studenata, treća  nezaposlenih, turista i drugih lica i četvrta lica starija od 65 godina – rekao je Vasiljević.

On je precizirao da je propisano da putnici moraju da nose maske i rukavice. Na ulazu će se nalaziti redari. Ulazak u vozila biće po principu „jedan po jedan”, a na duplim sedištima biće samo po jedan putnik. Nalepnice će biti na sedištima, kao i na podu gde će biti obeležena mesta za stajanje putnika i strelice za kretanje putnika kroz vozilo.

– Sve mere su donete zbog javnog zdravlja i kao prevencija od širenja zaraze. Zato se pravila moramo strogo pridržavati – istakao je Vasiljević.

Obaveza redara biće da prati ulazak putnika i da im daje instrukcije o validiranju karte, kretanju kroz vozilo, zauzimanju mesta i izlasku iz vozila. Redari su, dakle, zaduženi da autobusi budu koliko god je to moguće optimalno opterećeni u ovim uslovima, naveo je Vasiljević.

Vozači će kao i do sada takođe imati maske i rukavice, a posebnim plastičnim barijerama ili kabinama biće odvojeni od putnika. Vasiljević je precizirao da većina vozila već ima kabine, a tamo gde nema, staviće se plastični zastori.

– Pripremljeno je oko 1.100 vozila u gradskom prevozu i oko 260 vozila u prigradskom prevozu – kazao je Vasiljević.

On je dodao da će se situacija pratiti na dnevnom nivou, a rezervna vozila biće u pripravnosti za eventualno dodatno intervenisanje. Sva vozila, zaključio je Vasiljević, biće obeležena nalepnicama za ulaz i izlaz, kao i sva stajališta, gde će biti i obaveštenje o ponašanju putnika pri ulasku i izlasku u vozila. On je apelovao na putnike da se pridržavaju mera.

Beograđane sačekala velika promena: Na autobuskim stajalištima TAČKE I LINIJE, evo šta ONE ZNAČE