VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA PUTNIKE KA EU! Za prelazak preko granice nije potreban PCR test?

Hrvatski MUP izdao je saopštenje u kom se navodi da svi koji su imali koronu za ulazak u HR ne treba da imaju PCR test, ali im treba potvrda njihovog lekara

Pixabay.com

U Hrvatsku bez PCR testa mogu ući svi koji su prebolovali koronavirus u poslednja tri meseca.

Ljudi koji su u poslednja tri meseca prebolovali koronu dužni su na graničnom prelazu pokazati potvrdu lekara ili odgovarajuću lekarsku dokumentaciju iz koje je vidljivo da je od datuma završetka bolesti prošlo više od 14, a manje od 90 dana.

Iz MUP-a Republike Hrvatske kratko su rekli da su osobe koje su prebolovale COVID-19 u poslednja tri meseca izuzete od obaveze pribavljanja negativnog PCR testa i samoizolacije.

Kao dokaz da su prebolovali kovid-19 putnici treba da imaju negativan antigenski test ili pozitivan rezultat u testu neutralizacije (NT) koji je napravljen u poslednja tri meseca, a stariji je od 14 dana, ili potvrdu da su prebolovali kovid-19 koju im je izdao lekar – kažu iz MUP-a RH.

Na kraju dodaju kako su se svi putnici, nezavisno o kategoriji i državi iz koje dolaze, dužni pridržavati opštih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.