VAŽNO ZA SVE KOJI SUTRA IDU NA PROTESTE: Evo bez čega nikako ne treba kretati

Očekuje nas još jedan protest čije je okupljanje ispred Sava centra u subotu, 4. decembra (ulaz iz Milentija Popovića), sa početkom već 12 sati. Kako biste bili spremni za svaku situaciju, ne zaboravite neke stvari.

Printscreen

„Formirajte grupe, one ne treba da budu ni mnogo velike, ni mnogo male. Ono zbog čega je uspela ova taktika je da građani sa više strana bez velikih grupisanja izađu na vitalne saobraćajnice i blokiraju ih. Takođe pozivam političke opcije da ne zbunjuju građane dodatnim uputstvima – velike grupe policija lakše blokira. Budite mirni i dostojanstveni, ne reagujte na provokacije. Snimajte sve što se dešava oko vas. Nema potrebe za ulaskom u sukobe, samo hrabro, činite pravu stvar, nemate zbog čega da se stidite. Jednog dana ponosićemo se ovim što smo radili i onim što će biti rezultat“, dao je „uputstvo“ za subotu Savo Manojlović gostujući u podcastu „Život na srpskom“.

Od „opreme“ vam, dakle, za početak treba zdrav razum i mobilni telefon.

Međutim, na društvenim mrežama se ponovo širi grafika „Kako da se opremiš za protest kao profesionalac“ koju je portal Nova.rs napravio za prošle velike proteste pred Skupštinom, a koja bi mogla da posluži i sad – kao podsetnik na to šta je ok, a šta nikako ne treba nositi na proteste.

Transparenti, pištaljke su očekivani na protestima, a mada organizatori insistiraju na tome da protesti u subotu budu mirni i dostojanstveni, „zlu ne trebalo“ nije loše imati uz sebe neku opremu za prvu pomoć i ispisati podatke za hitne slučajeve.

Poželjno je nositi jednobojnu odeću bez simbola, zaštitna maska se podrazumeva, a u rancu treba poneti vodu za piće, dokumenta, mobilni. Ne treba nositi nakit, noževe i drugo oružje, nedozvoljene supstance. A, naučili smo da nije pametno nositi ni sočiva – posebno ne bez zaštitnih naočara.

VODIČ ZA PROTEST U BEOGRADU: Lokacije i vreme blokade puteva u subotu