Već DVE I PO GODINE se finansira iz državne kase: Saznajte ko sve IMA PRAVO na BESPLATNU STRUJU u Srbiji!

Tek svaki peti socijalno ugroženi građanin koristi mogućnost besplatne struje koja se već dve i po godine finasira iz državne kase.

pixabay.com

Ministar energetike Aleksandar Antić poručuje da će se u te svrhe izdvojiti više novca, samo ukoliko se bude povećao broj onih koji imaju pravo na tzv. besplatne kilovate.

I Tesla bi se zbunio: nekima se hiljade potrošenih kilovata oprašta i nemaju ništa protiv, a nekima se stotine kilovata besplatno nude, a ne troše ih. Jablanički okrug donekle drugačije svetli: 6 hiljada socijalno ugroženih domaćinstava tražilo je u julu besplatne kilovate – Todorovići se i pored te pomoći plaše mraka.

“Nama je značilo to što smo imali smanjenje od 100 kilovata ali dug se ipak napravio, ja primam 8 hiljada soc. pomoci a račun za struju je 5, pitali jel može na rate, ali kažu ne, a mi nemamo odakle”, kaže zvaničnik Saša Todorović.

Energetski ugroženom kupcu nudi se sledeća računica: od samca sa mesečnim prihodom od 14.257 dinara koji ima pravo na gratis od 120 kilovata, do šestočlane ili još brojnije porodice kojoj se, ako zarađuje do nešto više od 34 hiljade dinara, oprašta 250 kilovata. Država je ove godine za finansiranje besplatne struje izdvojila oko milijardu dinara.

“Ukoliko se broj domaćinstava koji bude ispunjavao uslove za ovu vrstu podrške bude povećavao mi ćemo iz budžeta dati dodatnu podršku I sredstva 24”, istakao je Antić.

Od 400 hiljade najsiromašnijih, 75 hiljada troši besplatne kilovate. Razlozi: neinformisanost građana i komlikovana procedura za koju ministar tvrdi da je odskora maksimalno pojednostavljena.

“Tu ljudi ne mogu da dodju u onu čuvenu situaciju “fali ti jedan papir””, istakao je Antić.

A nijedan papir ne treba onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć i dečji dodatak – njima besplatni kilovati automatski slede. Podsećamo, pravo olakšice za struju imaju i podstanari.

Uslov za besplatne KW:

Br. član. porodice Mesečna primanja Besplatna struja

  • 1 do 14.257 din. 120 kw
  • 2,3 do 20.758 din. 160 kw
  • 4,5 do 27.255 din. 200 kw
  • 6 i više do 34.257 din. 250 kw