‘VEĆA KRIZA od migrantske preti Evropi’

Gasovod
Wikipedia

Prestanak ruske isporuke gasa zemljama Evropske unije predstavljao bi katastrofu poput migrantske krize, upozorava londonski "Fajnenšel tajms".

 

Brisel ne želi, čak ni kao teoriju, da razmotri najgori mogući scenario, ali ako Evropa zaista ostane bez ruskog gasa, odnosno ako situacija sa antiruskim sankcijama ode predaleko, posledice mogu biti katastrofalne, piše britansko izdanje ovog lista.

 
Najvažniji uslov da se ovaj košmar ne pretvori u realnost jeste spremnost EU da prizna da Rusiji “pripada određeno geopolitičko i ekonomsko mesto u Evropi”, ističe “Fajnenšel tajms”.

Preminuo bivši šef nemačke diplomatije Gido Vestervele

Evropske vlade, uplašene i izgubljene zbog izbegličke krize, strepe da ih mogu pogoditi nove katastrofe, a jedna od njih može upravo biti prestanak isporuke ruskog gasa u srednju i istočnu Evropu.

Najozbiljnije posledice prete Ukrajini, koja će stradati ne samo zbog odsustva gasa, već i zbog energetske zavisnosti od Donbasa, praktično otcepljenog dela zemlje.

U Ukrajini će nastati ekonomski kolaps, a većina građana će bežati na Zapad – u Poljsku, NJemačku, te po čitavoj EU, kao što to sada čine izbeglice iz Sirije, upozorava “Fajnenšel tajms”.