VEĆA PRIMANJA OD JANUARA: Evo ko sve može da očekuje POVIŠICU u Srbiji

Poslednji sastanak Vlade sa misijom MMF u okviru aktuelnog aranžmana je završen i sada je sigurno da će u 2021. doći do povećanja i plata i penzija.

Novac
pixabay.com

Pola miliona građana zaposlenih u javnom sektoru i oko 1,7 miliona penzionera trebalo bi da očekuju veća primanja od januara, a povišice su izvesne i za oko 350.000 ljudi koji danas primaju minimalac od 30.000 dinara mesečno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa MMF insistirao da se ide na rast plata i istakao da ćemo mi biti jedina zemlja, ne samo u okruženju već i u Evropi, koja će povećati plate uprkos krizi .

MMF je rekao da ne bi trebalo da se povećavaju plate, penzije i sve drugo, oni su oprezni i ja volim takav njihov pristup. Oni su skeptični, ali mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru – rekao je Vučić i dodao da za povećanje postoji prostor u budžetu.

I dok se još uvek očekuju preciznije informacije o tome koliko će biti povećane plate u javnom sektoru, kako u masi, tako i po oblastima, već se zna da će penzije rasti po švajcarskoj formuli i to za 5,9 procenata. Istovremeno, minimalna zarada biće veća za 6,6 odsto i umesto 30.000 u ovoj godini iznosiće 32.126 dinara.

O povećanju zarada u javnom sektoru, prema ranijim najavama, trebalo bi očekivati konkretnije informacije u narednih desetak dana najkasnije. Ono što je izvesno jeste i da će povećanje u masi biti manje nego prošle godine.

Plate rasle i do 15 odsto

Podsetimo, u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto.

Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari – 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Penzije će u narednoj godini rasti po dogovorenom modelu – švajcarskoj formuli koja podrazumeva usklađivanje primanja naših najstarijih građana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Ovde možete pogledati i tabelu sa povećanjem.

Minimalac veći za 6,6 odsto

Vlada Srbije je odlučila i da minimalna zarada od naredne godine bude povećana sa 30.000 na 32.126 dinara, što je povećanje od 6,6 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac.

Tako će oko 350.000 radnika, koji su u ovoj godini radili za minimalac, od naredne godine u novčaniku imati 2.126 dinara više.

Iz ministarstva finansija poručuju da je cena radnog sata na ovaj način povećana sa 172,5 dinara na 183,9 dinara i dodao da će neoporezivi deo zarade biti povećan u 2021. godini sa 16.300 na 18.300 dinara.