VELIKA AKCIJA POLICIJE: Kriminalna grupa oprala više od POLA MILIJARDE dinara!

Lisice Hapšenje
Foter/ Keith Allison / photo on flickr

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 36 lica od kojih je 17 lišeno slobode, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa u periodu od 1. januara 2015. godine do 14. decembra 2017. godine na teritoriji Republike Srbije vršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

 

Ova organizovana kriminalna grupa osnovala je četiri privredna društva preko kojih je poslovala tako što je po osnovu fiktivnih faktura o navodno pruženim uslugama primala uplate od većeg broja privrednih društava sa teritorije Republike Srbije. Potom je novac transferisala u Republiku Makedoniju na nerezidentne račune društva koje su u navedenu svrhu u inostranstvu osnovali, nakon čega su novac podizali i vraćali ga u Srbiju uplatiocima koji su na ovaj način izbegavali plaćanje poreza.

U navedenom periodu od strane najmanje 17 uplatilaca na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe je uplaćeno ukupno 518.000.000 dinara koji iznos im je nakon „pranja novca“ izvršenog na napred navedeni način od strane orgnaizovane kriminalne grupe i vraćen.

Istovremeno, odgovorna lica privrednih društava – uplatilaca su na ovaj način i oštetili budžet Republike Srbije po osnovu neplaćenog poreza u ukupnom iznosu od oko 90.000.000,00 dinara, dok je organizovana kriminalna grupa naplaćujući za svoje usluge proviziju u iznosu od 6-10 odsto od uplaćene sume stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 140.000.000,00 dinara.

Ova lica, koja su po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal lišili slobode pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, biće saslušana u Tužilaštvu, nakon čega će biti doneta odluka o daljem toku postupka.

Podsetimo, Kurir je u svom broju od ponedeljka najavio da će država Srbija krenuti u još jedan veliki obračun sa kriminalcima, i da će uslediti velike akcije protiv korupcije i pranja novca.

Prema nekim procenama, u Srbiji se godišnje skoro dve milijardi evra ubace se u legalne tokove novca.