VELIKA AKCIJA SRPSKE POLICIJE: U srednjim školama širom zemlje uhapšene 32 osobe

U nastavku akcije na suzbijanju korupcije u prosveti, policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Ministarstvom prosvete rasvetlila malverzacije u oblasti srednjoškolskog obrazovanja i tom prilikom uhapsila 32 osobe od kojih je za četvoro određeno zadržavanje do 48 sati, saopštio je MUP.

hapšenje
Pixabay.com

Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su: Z. J. (1963), odgovorno lice Srednje medicinske škole i Akademije “Dositej”, K. S. (1972) odgovorno lice Srednje medicinske škole “Dositej”, kao i referente navedene srednje škole S. P. (1994), D. P. (1988) i S. S. (1992), navodi se u saopštenju MUP-a.

Takođe, zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju uhapšeni su posrednici N. S. (1974), M. M. (1965), Lj. I. (1960), koji se terete da su pronalazili kandidate-učenike i naplaćivali dogovorene usluge, a zatim, kako se sumnja, novac predavali Z. J.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i 27 kandidata učenika koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma.

Kako je saopšteno Z. J. se sumnjiči da je za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima steknu diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorno lice.

Osumnjičeni K. S., S. P., D. P. i S. S. su, kako se sumnja, po nalogu i instrukcijama Z. J., antidatirali dokumentaciju o upisu učenika, kao i zapisnike o polaganju ispita tako da se stekne privid da su učenici polagali ispite pre više godina i kako bi dokumentacija bila u skladu sa zakonskom dužinom trajanja školovanja.

Postoje osnovi sumnje da su na ovaj način stečene diplome korišćene prilikom zaposlenja i ostvarivanje radnopravnih privilegija u zemlji i inostranstvu.

Osumnjičenima Z. J., K. S., N. S. i Lj. I. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će ostali osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Inače, osumnjičeni Z. J., N. S., M. M. i Lj. I, već su hapšeni početkom juna, u okviru ove akcije, zbog istog krivičnog dela koje su, kako se sumnja, počinili u Srednjoj školi “Dositej” i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu, saopštio je MUP.