VELIKA ČISTKA U KINA: Bivši načelnik generalštaba osuđen na doživotni zatvor

Bivši načelnik generalštaba kineske vojske Fang Fenghui osuđen je danas u vojnom sudu na doživotnu kaznu zatvora zbog primanja i davanja mita i posedovanja imovine čije poreklo nije mogao da dokaže. 

printscreen/youtube.com/ CGTN

Fang je poslednji vojni zvaničnik pogođen kampanjom kineskog predsednika Si Đinpinga za borbu protiv korupcije koja je uperena na sve nivoe vlade i vojske.

Fang je izbačen iz Komunističke partije i oduzet mu je čin u oktobru prošle godine uoči vojnog suđenja, više od godinu dana pošto je nestao iz javnosti. 

Fang je bio na mestu šefa generalštaba Narodne oslobodilačke vojske Kine od 2012. do 2017.

Fang je iznenada smenjen u avgustu 2017. godine, a samo nekoliko dana pre toga primao je visoke američke zvaničnike da sa njima razgovara o Severnoj Koreji. 

– Osuđen je na doživotni zatvor zbog brojnih zločina, zbog uzimanja i davanja mita i zbog toga što nije mogao da objasni poreklo ogromnih suma novca – navela je agencija Sinhuia.

Nisu dati drugi detalji o optužbama protiv njega.

Od dolaska Si Đinpinga na čelo države krajem 2012. Kineska komunistička partija vodi borbu protiv korupcije.

Fang je jedan od dva najviša generala koji su pali u nemilost 2017. godine pored Džang Janga. Džang se obesio u svojoj kući u novembru iste godine pošto je takođe optužen za korupciju.

U kampanji protiv korupcije koju je pokrenuo predsednik Si Đinping kažnjeno je najmanje 1,5 miliona ljudi iz kadrova vladajuće partije, prenosi agencija Frans pres.