VELIKA OPASNOST: Srbija je puna neeksplodiranih bombi, najviše ih ima na ovim lokacijama

Bombe iz 1999. godine nalaze se 150 lokacija u Srbiji, od kojih su neke i na dubini od 20 metara, objavio je Centar za razminiranje.

Pixabay

Površina na kojoj se nalazi municija obuhvata skoro 2,5 miliona metara kvadratnih, od čega najviše u , opštinama Sjenica, Tutin, Užice, Bujanovac,
Raška i Niš.
– Sumnja se da se, nakon požara i eksplozija u vojnim magacinima (Paraćin, Kraljevo, Vranje, Leskovac, Kragujevac), van vojnih objekata još nalaze razne vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 18,5 miliona kvadratnih metara – navode iz Centra, a prenosi OK Radio.
U opštini Bujanovac tokom sukoba od 2000. godine do 2002. godine nalaze se grupe mina na površini od 2,2 miliona kvadratnih metara.
– Duž cele teritorije Srbije, tokom dva Svetska rata odvijali su oružani sukobi različitih intenziteta i zagađenost raznim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava datira i iz tog perioda. 
– Za pojedinačne pronalaske mahom iz ovog perioda, zadužen je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova – objašnjavaju iz Centra za razminiranje.
Ove godine Vlada Srbije izdvojila je 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac, a novcem Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi – ITF, sredstvima SAD i Koreje biće uklonjene mine sa površine od oko 500.000 metara kvadratnih.
Poslednj akcija uklanjanja mina na području Bujanovca je preduzeta prošle jeseni u okolini Breznice.
Činjenica da je za pronalaženje tri protivpešadijske mine i jedne ručne bombe bilo neophodno angažovanje 20 deminera ukazuje na to da se radi o veoma komplikovanom i skupom procesu.


loading...