VELIKA PROMENA U NAJAVI: Ulazak na KALEMEGDAN počinje da se NAPLAĆUJE?

Zindan kapija
Dnevno.rs

Moguće je da će se nekoj od narednih godina naplaćivati ulaz na Gornji grad Beogradske tvrđave, kaže za B92.net gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić.

 

Jevtićeva je istakla da bi moglo da se dogodi u “narednom periodu”, odnosno verovatno za “narednih godinu ili dve”.

Osim toga, ona je istakla da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP “Beogradska tvrđava” doneti veća sredstva.

Kako navodi, o tome je razgovarala sa direktorom JP “Beogradska tvrđava” Petrom Andrijaševićem, a odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP “Beogradska tvrđava” koji čine pet članova i predsednik. 

Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj – rekla je Ivona Jevtić. 

Tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jedan od najvažnijih simbola Beograda, a u Gornjem gradu nalazi se više kulturno-istorijskih spomenika poput Rimskog bunara, Sahat kule i Pobednika. 

Beogradska tvrđava podignuta je početkom 1. veka kao palisad sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvila u rimski kastrum, vizantijski kastel i srednjevekovnu utvrđenu prestonicu Srpske despotovine, da bi na kraju bila austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.loading...