VELIKA UMETNICA SE PRESELILA U LEGENDU: Preminula primabalerina VIŠNJA ĐORĐEVIĆ

Višnja Đorđević
narodnopozoriste.rs

Čuvena srpska primabalerina, koreograf i nekadašnja direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Višnja Đorđević preminula je danas u Beogradu., saopštili su iz Narodnog pozorišta.

 

Rođena je u Pančevu 1938. godine. Srednju baletsku školu “Lujo Davičo”, završila je u Beogradu u klasi pedagoga Sime Laketića i Sonje Lankau. U Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu od 1956. godine najpre je igrala manje solističke, a zatim i glavne uloge.

 
Veoma zapažene kreacije u klasičnom repertoaru, ostvarila je u Labudovom jezeru, Žizeli, Začaranoj lepotici, Ščelkunčiku, Bahčisarajskoj fontani, Spirituels, Bludni sin, Ondina, Abraksas, Ana Karenjina; u domaćim delima Ohridska legenda, Čovek pred ogledalom, Napuštene, Kineska priča, Katarina Izmailova 77…

Sa baletom Narodnog pozorišta, gostovala je na pozornicama Evrope i Azije, a posebne uspehe je postigla u Barseloni, Teheranu, Edinburgu i Lozani. Samostalno je nastupila u Napulju, Parizu (u trupi Milorada Miškovića) i na Kubi (kao predstavnik jugoslovenskog baleta na proslavi srebrnog jubileja na Kubi).

Često je igrala u televizijskim baletima (više od 200 emisija, od kojih je jedna njoj posvećena).

Posle aktivnog bavljenja baletom, prenosila je koreografije Dimitrija Parlića: Kopeliju u Prištini i Splitu, Žar pticu i Petrušku u Splitu.

Uspešno je radila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu kao umetnički direktor baletskog ansambla. U istom teatru, postavila je baletske delove u operama Moć sudbine i Bal pod maskama, dramama Platonov i Opera za tri groša.

Takođe je bila koreograf u baletima: Otelo, rubac, Dezdemona… i Kakofonija. Koreografisala je kraće igračke sekvence u emisijama na Televiziji Beograd.

U periodu od 2001. do 2005. godine bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Za svoj umetnički rad dobila je brojne nagrade i priznanja, među kojima su Nagrada za životno delo, Priznanje za izuzetan doprinos kulturi naše zemlje, Plaketa Narodnog pozorišta…

Kremacija će biti održana u ponedeljak 2. oktobra u 15 časova na Novom groblju u Beogradu.loading...