VELIKA ZAINTERESOVANOST I ZA PASOŠE: Državljanstvo Srbije tražilo više od 50.000 građana Republike Srpske

Pasoš
Freedigitalphotos.net/Gualberto107

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić je naveo da je više od 50.000 građana Republike Srpske tražilo državljanstvo Srbije, i dodao da je velika zainteresovanost i za dobijanje srpskog pasoša.

 

Vladimir Nikolić navodi da su građani Republike Srpske, odnosno BiH, veoma zainteresovani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predato oko 40.000 zahteva.

Precizirao je da se taj podatak odnosi na period od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtevima obuhvaćeno više od 50.000 građana Srpske, odnosno BiH.

Prilikom podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni ličnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zaposlenje u Srbiji, rekao je Nikolić, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Istakao je da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da reši svaki pojedinačni zahtev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

Vlada Srbije je 2012. godine donela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva ođave, tako da je procedura oslobođena naplate takse – podsetio je konzul Srbije u Banjaluci.

Navodi da je velika i zainteresovanost za pasoše Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banjaluci od 2014. godine, kada je počelo izdavanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 pasoša.

“Primetan je trend povećanja broja zahteva za oko 20 odsto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna”, konstatovao je Nikolić.