VELIKE PROMENE: Evo kako će nakon rekonstrukcije izgledati KALENIĆ PIJACA (FOTO)

kalenić
Dnevno.rs/Petar Marković

Počela je rekonstrukcija najveće beogradske Kalenić pijace. Prema najavama gradskih čelnika, za dve godine, na platou pored opštine Vračar, niknuće najmodernija zelena tržnica u Srbiji. Građevinski radovi će se obaviti u četiri faze.

 

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da je grad sređivanje pijace započeo zbog peticije 4.000 građana, a posle 50 godina ovo će biti prvi građevinski radovi u ovom starom delu Beograda.

– Prilikom rekonstrukcije vodićemo računa da sačuvamo pijacu kao autentičnu ambijentalnu celinu, tako da Kalenić ostane izvorna tržnica, samo uređenija. Takođe, zauzeli smo stav da pijaca tokom izvođenja građevisnkih radova normalno radi, jer je reč o mestu sa kojeg namirnicima snabdeva više desetina hiljada Beograđana – rekao je za „Novosti” Goran Vesić.

On objašnjava da će se „Kalenić” raditi fazno. Dok se jedan kvart uređuje, na drugom će se pazariti hrana. Za četiri planirane faze biće potrebno oko dve godine radova.

– U prvoj fazi, koja je počela prošle nedelje, ruše se stari i prave novi lokali u Ulici Maksima Gorkog, a potom će biti isto urađeno sa lokalima iz Njegoševe ulice. U drugoj fazi biće rekonstruisan deo „između dve kapije”, a prema planovima, on će biti natkriven – otkriva dinamiku radova gradski menadžer.

 

Prema njegovim rečima, u trećoj fazi biće sređena sadašnja zatvorena hala, da bi se na kraju, u četvrtoj fazi uredio otvoreni deo pijace. U okviru četvrte faze biće izgrađena garaža na mestu sadašnjeg fast-parka. Parkiralište će imati kapacitet oko 200 vozila, od kojih će deo biti za prodavce, a deo za kupce i stanare okolnih zgrada.

– Sačuvaćemo i restaurirati velike kamene kocke koje su sada na otvorenom delu pijace. One će opet dobiti funkciju. Što se tiče tezgi, one će biti moderne i komforne i za kupce i za prodavce – zaključuje Goran Vesić.

On ja dodao da će uporedo sa uređenjem Kalenić pijace početi pretvaranje Njegoševe ulice u pešačku zonu, sa parkinzima ispod šetališta. I ova rekonstrukcija će se raditi u fazama. Prvo će se urediti deo Njegoševe između Kursuline i Maksima Gorkog, koji će postati pjaceta, tako da će i to biti deo ukupnog uređenja prostora oko zelene tržnice, objašnjava Goran Vesić, gradski menadžer.

Čuvena vračarska tržnica izgrađena je 1926. godine na Kalenića guvnu, jednom od brojnih zadužbina predratnog beogradskog bogataša i dobrotvora Vlajka Kalenića. Važi za najbolje snabdevenu pijacu u prestonici. Prodajno mesto, zakupci i poljoprivredni proizvođači prenose sa kolena na koleno. Roba se izlaže na 839 tezgi i 114 rashladnih vitrina smeštenih u mlečnoj hali.