VELIKE PROMENE U PRESTONICI: Beograd dobija novi centar grada i SPOMENIK VISOK 28 METARA (FOTO)

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić predstaviće u utorak pobedničko rešenje međunarodnog konkursa za uređenje Savskog trga koje će ovom mestu dati novi veličanstveni izgled.

beoinfo

– Na centralnom mestu nalaziće se Spomenik Stefanu Nemanji, ispred glavnog ulaza u nekadašnju Glavnu železničku stanicu. Biće uređena i velika pešačka zona, saobraćaj će ići po obodu trga, osim tramvaja koji će se kretati kroz sam trg. Ulice Savska i Karađorđeva će biti rekonstruisane i u drugoj polovini godine završićemo i dobiti rekonstruisan Savski trg – rekao je Vesić, gostujući na TV Studio B.

Spomenik Stefanu Nemanji
Gradnja.rs/Privatna arhiva autora

On je precizirao da će spomenik biti visok 28 metara i da će dominirati trgom, a kako je rekao, tako i treba da izgleda spomenik osnivaču srpske države.

– Podizanjem tog spomenika ovaj deo grada dobiće svoj centar, jer će se na tom modernom trgu ubuduće nalaziti i stanica metroa i uspostaviti još jedna veza između starog i novog Beograda – istakao je Vesić.

Savski trg
Beoinfo

Govoreći o kulturnom nalazištu na Trgu republike, Vesić je rekao da je ono konzervirano i da se sada preko postavljaju ploče, prema odluci stručne komisije, koju su formirali Zavod za zaštitu spomenika i Ministarstvo kulture.