VELIKI KORAK ZA SRPSKU DIPLOMATIJU: Nakon svečanog dočeka, počeo sastanak Vučića i Makrona

Predsednik Francuske Emanuel Makron koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, sastao se u Palati Srbija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Emanuel Makron
Wikipedia/Ministère de l'Economie et des Finances français

Prvom predsedniku Francuske koji je došao u Beogard posle 18 godina prethodno je ispred Palate Srbija priredjen svečani doček uz državne počasti, intoniranje himni Francuske i Srbije, topovske plotune i smotru počasnog bataljona garde.

Na dočeku su bili i premijerka Srbije Ana Brnabić i više članova vlade.

Očekuje se da će glavne teme razgovora Makrona i Vučića biti evropska perspekitva Srbije i Zapadnog Balkana, dijalog Beograda i Prištine i jačanje ekonomske saradnje.

Posle sastanka dvojice predsednika uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i obraćanje dvojice predsednika medijima, kao i plenarni satanak dve delegacije.

Makron i Vučić će kasnije popodne položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, medju kojima i francuski Orden Legije časti.

Posle toga će dva predsednika učestvovati na ceremoniji otkrivanja i polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim gradjanima.

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron je doputovao danas popodne u pratnji delegacije u kojoj su i brojni privrednici.

Došao sam da okrenemo novu stranu u bilateralnim odnosima, želimo novo partnerstvo sa Srbijom – rekao je Makron na beogradskom aerodromu gde ga je dočekao  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da Francuska može da “računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i saveznika“.

Dvojcia predsednika zajedno su otkrili tablu čime je zvanično obeležen početak modernizacije aerodroma “Nikola Tesla” kojim rukovodi francuska kompanija “Vansi”.