VELIKI PREOKRET: Srpskim turistima dozvoljen ulazak u Grčku preko ovog graničnog prelaza

Prva grupa srpskih turista ušla je u Grčku pošto je kasno sinoć Vlada te zemlje dozvolila prelazak bugarsko grčke granice za državljane Srbije.

Pixabay

Danas se očekuje i konačna odluka o daljem ulasku naših građana u Grčku preko Bugarske. Tokom večeri ili sutra put Grčke krenuće i autobusi kojima je juče bio otkazan polazak.

Konfuzija, iznenađenje, nemir juče su vladali među srpskim turistima koji su krenuli put Grčke.

ke krenuće i autobusi kojima je juče bio otkazan polazak.

Konfuzija, iznenađenje, nemir juče su vladali među srpskim turistima koji su krenuli put Grčke.

Više od 50 automobila sa oko 200 srpskih građana bilo je sprečeno da pređe bugarsko-grčku granicu, zbog iznenadne odluke Vlade Grčke da mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama od 1. jula, uprkos ranijem dogovoru grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica.

Nekoliko minuta pre 23.00 sinoć Grčka je dozvolila prolaz srpskim turistima, tako da su oni svoj put nastavili bez problema. 

Sada je prolazak srpskih turista preko graničnog prelaza neometan iako grčki graničari još uvek nisu dobili zvaničan dopis da je prethodna odluka suspendovana, javlja RTS.

Očekuje se da zvanična odluka stigne tokom prepodneva.

Na grčko-bugarskoj granici trenutno je desetak automobila sa srpskim tablicama koji čekaju prelaz.

Na ulasku u Bugarsku popunjava se upitnik 

Da bi turisti stigli na grčko-bugarsku granicu, moraju prvo da prođu srpsko-bugarski granični prelaz Gradina–Kalotina.

Na tom prelazu trenutno nema gužve, a vozila prolaze bez problema.

Turisti kažu da su čuli da je granica otvorena i da očekuju da stignu na željenu destinaciju.

Kada pređu Gradinu, državljani koji žele da uđu u Bugarsku moraju da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju. Informacije se ostavljaju vlastima kako bi se sa putnicima lakše stupilo u kontakt ukoliko bude potrebno.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin.

Zbog potpuno konfuzne situacije juče, noćas se preko Gradine oko 20 vozila sa srpskim tablicama vratilo u zemlju.

Večeras ili sutra polazak autobusa 

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za RTS da su zbog jučerašnje situacije zaustavljeni planirani polasci autobusa za Grčku.

Ta putovanja će biti realizovana od trenutka kad se dobijan zvaničan papir iz Grčke da srpski turisti mogu ući u tu zemlju preko Bugarske, navodi Seničić.loading...