VELIKI PROBLEM DANAŠNJICE: Da li će zaista Srbija ZABRANITI upotrebu mobilnih telefona u ŠKOLAMA?

Povodom protesta prosvetara i obustave rada u 47 gradova u Srbiji zbog nasilja nad prosvetnim radnicima u školama, ministar Branko Ružić rekao je da će u Radnoj grupi za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na njegovu inicijativu, između ostalog, razmotriti i da li učenicima treba ukinuti mogućnost nošenja mobilnih telefona na časovima.

Pixabay.com

Psiholog dr Radomir Čolaković kaže za Nova.rs da svaka škola Statutom treba da zabrani upotrebu telefona na času, ali ne i u školi.

„Ovde je jako važno praviti razliku između upotrebe i zloupotrebe telefona u školi. Treba zabraniti korišćenje mobilnog telefona na času kao što je, na primer, zabranjeno čitanje pornografskog časopisa. Jedan klik na takav sadržaj treba da se tretira kao disciplinsko vaspitni prekršaj“, kaže dr Čolaković.

On objašnjava da zabrana nikad nije dala dobre rezultate, a da od korišćenja mobilnog telefona u školi, neretko ima i koristi.

„Konkretno, radi se o slučaju u Trsteniku. Da deca nisu snimala ceo taj događaj, niko ne bi ni znao da ta nastavnica proživljava torturu koja možda traje nedeljama ili mesecima. Znači, zavisi kakva je upotreba. Jedno je upotreba, a drugo je zloupotreba telefona. Ali zbog ovih koji su nedisciplinovani i to zloupotrebljavaju, ako telefon neće koristiti u školi, koristiće ga van nje i zlupotrebljavaće ga. U redu je zabrana da se na času ne koristi, ali može na malom odmoru, velikom odmoru, kada deca treba da popričaju sa roditeljima, da razmene neku informaciju“.

Što se tiče zahteva prosvetnih radnika da dobiju status službenog lica, naš sagovornik podržava ovu ideju smatrajući da će se na taj način škola vratiti na onaj nivo na kom je nekad bila.

To je ono kad me krivo pogledate, ima da odgovarate policiji za sve. Zaista sam za to, pa čak i da se učenici oslovljavaju sa vi kada krenu u srednju školu, kao što je to praksa u vojnim školama. To je neka ograda, nema intimizacije sa učenikom“, ističe psiholog.

Zbog neprimerenih snimaka na društvenim mrežama, fotografisanja i prosleđivanja pitanja i rešenja sa kontrolnih zadataka, neke škole u Srbiji su rešile da tome stanu na put tako što su donele odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova.

Učenicima Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Požarevcu je od početka marta zabranjeno korišćenje mobilnih telefona tokom boravka u školi. Đaci telefone ostavljaju u učioničkim ormarima koji su pod ključem, a ova odluka doneta je na inicijativu Saveta roditelja.

Odmah za njom, istu odluku donela je i Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju. Vesna Todorović, direktorka ove škole objansila je da im je bio cilj da preventivno „prodrmaju“ decu da ne koriste telefone za ono što nije dozvoljeno.

Odlučili smo da uvedemo to da, dok je nastava, telefoni budu van domašaja dece. Uglavnom su se roditelji saglasili da podržavaju takvu odluku, ali verovatno ima i onih koji misle drugačije. Od 35 članova Školskog saveta, 34 su „za“ i ne vidim razlog zašto se tome toliko pridaje značaj”, kazala je direktorka.

Poslednja među školama koja je uvela zabranu mobilnih telefona na časovima je Osnovna škola „Branko Radičević“ iz sela Uljma kod Vršca koja je od 1. septembra ove godine odlučila da učenici više ne smeju da u školu donose ove savremene uređaje.

Jedino deca iz okolnih sela koja putuju u uljmansku školu mogu da ponesu mobilne telefone i pametne satove, ali će oni do kraja nastave stajati kod odeljenskog starešine”, objasnila je direktorka Olivera Klarić.

S druge strane, u beogradskoj Osnovnoj školi „Josif Pančić“ već nekoliko godina unazad pokušavaju da obuzdaju upotrebu mobilnih telefona i to im, čini se, polazi za rukom.