VELIKI ŠKOLSKI ČAS U ŠUMARICAMA: Sećanje na streljane đake i profesore živeće zauvek

U sećanje na streljane građane Kragujevca u oktobru 1941. godine poslata je i danas poruka mira sa tradicionalne manifestacije Veliki školski čas, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u spomen-parku "Šumarice".

spomen park kragujevački oktobar
wikipedia.org/Nevena Dugalić

Vence su na spomenik položili Prva krugujevačka gimnazija, generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković, ministarka zadužena za populacionu i demografsku politiku Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, i ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Francuske u Srbiji, kao i predstavnici ambasada Rusije, Velike Britanije, Poljske, Češke, Azerbejdžana u Srbiji i gradova prijatelja.

Nakon polaganja venaca, intonirana je himna Srbije, a potom je izvedena poema “Pouke iz šume”.

Generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković kazao je da se obeležavanjem godišnjice streljanja građana Kragujevca svake godine gaji kultura nezaborava i da kada Srbi, kako je naveo, zaborave Kragujevac i Šumarice da tada neće “neće ni oni postojati”.

– Svakako jedan od najtragičnijih mesta. Jedna od identitetskih međa srpskog naroda koji je u 20. veku doživeo velike užase i stradanja – poručio je Selaković na komemoraciji i podsetio da su Srbi tokom 20. veka imali najmanje sedam ratova i da su izgubili veliki deo svoje populacije.

Dodao je da u “mračnim stranicama” te prošlosti postoji jedno svetlo, koje kako je kazao, drži upravo nezaborav i naveo da takve stvari nikada više ne smeju da se ponove.

Selaković je rekao da su vence položili diplomatski predstavnici svih zemalja učesnica u Drugom svetskom ratu bez obzira na stranu na kojoj su bili, a među njima prvi je položio venac ambasador Nemačke U Srbiji Tomas Šib.

– I na takav način pokazao i veličinu sadašnje svoje zemlje sa kojom smo zajedno na evropskom mestu – ocenio je Selaković.

On je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posvetio pažnju obeležavanju, kako je rekao, značajnih datuma iz srpske prošlosti i da je Vučić pokrenuo inicijativu da se ta obeležavanja čine zajedno sa Republikom Srpskom, ali i svim Srbima gde god oni živeli.

– Na takav način gajeći zajedničku kulturu sećanja gajimo određenu pripadnost istom narodu – poručio je Selaković.