VELIKI SPOR U BEOGRADU: Znate li čemu služe žute linije na pločniku u Knez Mihailovoj ulici?

Delijska česma
Wikipedia/PetarM

Žute linije na pločniku usred letnje bašte kafića u Knez Mihajlovoj ulici nisu putokaz za konobare, već ograničenje dokle ugostitelji mogu da se “šire“.

 

Nerešeno pitanje letnjih bašta, bez zvanične odluke grada Beograda, ali sa podnetim zahtevima za njihovo postavljanje, vlasnicima lokala omogućilo je bahato širenje po centralnoj pešačkoj zoni van dozvoljenih granica, iako ih metar kvadratni dnevno košta 29.90 dinara, pišu Večernje novosti.

Protekle nedelje komunalni inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove grada

 Prema odredbama Odluke o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Beograda, korisnik je dužan da baštu i elemente bašte postavi i koristi u skladu sa izdatim odobrenjem i odredbama ove odluke. Ukoliko se ne pridržava navedenih obaveza, preduzeće će biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 60.000 dinara, a odgovorno lice u firmi 10.000 dinara. Propisana novčana kazna za preduzetnika je 40.000 dinara.

Beograda kontrolisali su 84 postavljene bašte, koliko ih ukupno ove sezone ima na teritoriji Starog grada. Najprometnije su, ipak, Knez Mihailova i poprečne ulice, gde su ugostitelji na čak 39 lokacija izneli stolove na pešačku zonu, govore podaci gradskog sekretarijata.

Iako smo svakodnevno svedoci sve širih bašti u centralnim gradskim ulicama i šetalištima, koje su zanemarile granične linije, gradska inspekcija ostaje nejasna u vezi sa tim.

“Pre insekcijskog nadzora ugostiteljskih objekata, shodno novom zakonu o inspekcijskom nadzoru, uručili smo 45 obeštećenja da ćemo doći u kontrolu letnjih bašti. Tom prilikom konstatovano je sedam ugostiteljskih objekata imalo gabarite bašta u skladu sa dobijenim rešenjima za postavljanje. Insekcijski nadzor se nastavlja po uslovima datim u obaveštenju“, odgovaraju iz Sekretarijata na pitanje koliko ugostitelja je u u Knez Mihailovoj i okolnim ulicama prekoračilo ograničenja u pogledu gabarita.

Novi zakon o inspekcijskom nadzoru ide uz dlaku ugostiteljima odlukom da se vlasnici lokala moraju obavestiti o budućoj inspekcijskoj kontroli. Tako ugostitelji na brzinu prepakuju bašte shodno rešenjima.

Inače, ove godine grad je još krajem maja doneo preporuku o uklanjanju bašta iz Knez Mihailove ulice, ali ona nema obavezujuću pravnu snagu. Stoga, ugostitelji u centralnoj pešačkoj zoni uglavnom rade prema prethodnim rešenjima.

Iz opštine Stari grad kažu da je ove godine podneto 15 zahteva za postavljanje letnjih bašta u Knez Mihailovoj ulici, koliko ih je bilo i prethodne godine. Visina komunalne takse za zauzeće javne površine u ovoj ulici iznosi 29.90 dinara po metru kvadratnom dnevno, a ukupna javna površina koju zauzimaju bašte u Knez Mihailovoj iznosi oko 315 metara kvadratnih.