Snažan zemljotres jačine 6,7 stepeni po Rihteru u blizini grčkih i turskih turističkih mesta. Ima stradalih, 170 povređeno. Helikopteri prevoze do bolnica.

 

Kako su saopštili turski i grčki zvaničnici, zemljotres se dogodio rano jutros u Egejskom moru u blizini popularnih grčkih i turskih turističkih destinacija. Na grčkom ostrvu Kos, prema navodima lokalnih zvaničnika, najmanje dve osobe su poginule, a 100 je povređeno, preneo je Rojters. Zemljotres je izazvao i manji cunami.

Preko puta, u turskom letovalištu Bodrumu, oko 70 povređenih prebačeno je u bolnicu.

Grčke vlasti su poslale helikoptere da bi povređene prebacili na veće grčko ostrvo Rodos kako bi im bila pružena lekarska pomoć. Prema navodima grčke obalske službe, zemljotres je načinio štetu u luci na ostrvu Kos.

Na slikama sa društvenih mreža vide se oštećeni objekti i poplave koje je izazvao manji cunami.

U Turskoj, zvaničinici su upozroili stanovništvo na naknadne potrese i naveli da zemljotres nije pričinio značajniju materijalnu štetu.

Evropska agencija za zemljotrese EMSC saopštila je da bi moglo da dođe do pojave manjeg cunamija, ali je turska televizija pozivajući se na zvaničnike izvestila da je verovatnije da će doći samo do pojave većih talasa.

Ranije jutros agencije su prenele da je zemljotres pogodio tursko letovalište Marmaris.loading...