VELIKO IZNENAĐENJE! Kladioničari pikirali Trampa i Kim Džong Una, a NOBEL ZA MIR otišao ovim ljudima

Kongoanac Denis Mukvege i Nadia Murad dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružja u ratu, saopšteno je danas u Oslu.

Beta

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi.

Murad, pripadnica Jazidi zajednice bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja.

Oni su dobili nagradu za “svoje napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanim sukobima”, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

– Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadia Murad su otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo sukoba kao što je pokret “I ja” (“MeToo”) koji je nastao pre godinu dana otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima – prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je bila Međunarodna kampanja za uništenje nuklearnog oružja (ICAN) zbog napora u privlačenju pažnje javnosti na katastrofalne humanitarne posledice upotrebe nuklearnog oružja.

Već su dodeljene ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju i ostaje još da se objavi nagrada za ekonomiju. Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodeljuje u Norveškoj.

Ove godine izostaje dodela Nobelove nagrade za književnost, koja je odložena za jednu godinu zbog skandala o silovanju koji je potresao švedsku Akademiju u okviru tornada pokreta “I ja”.