VELIKO OTKRIĆE: U Egiptu pronađeno najviše kovčega na jednom lokalitetu (VIDEO)

Prema izjavi egipatskog Ministarstva turizma i starina, na arheološkom nalazištu u nekropoli Sakara u Gizi, pronađeno je 13 zapečaćenih kovčega koji su stari oko 2.500 godina.

egipat
Pixabay.com

Kovčezi i tri zapečaćene niše, otkriveni u oknu dubokom 11 metara, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva turizma i starina.

Egipatski ministar turizma i antikviteta Kaled al-Anani i Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antike (SCA), obišli su lokalitet na kome su pronađeni zapečaćeni sanduci gde se izvode radovi na iskopavanju u oknu.

– Ovo je najveći broj kovčega pronađenih na jednom groblju od otkrića drvenih sanduka na groblju u Asasifu – rekao je ministar, misleći na otkriće 30 drevnih kovčega u oktobru 2019. godine na groblju Asasif u provinciji Luksor u gornjem Egiptu.

– Otkriće u Sakari uključuje kolekciju drvenih kovčega u boji čije su boje i natpisi i dalje u dobrom stanju uprkos vremenu od 2.500 godina – rekao je Vaziri, koji vodi egipatsku arheološku misiju u Sakari.

Vaziri je rekao da tačan broj otkopanih kovčega, kao ni identitet i titule njihovih vlasnika, još nisu utvrđeni, ali će seto saznati u narednih nekoliko dana.

Početne studije otkrile su da su kovčezi potpuno zapečaćeni i da nisu otvoreni otkako su zakopani u okno.